fredag 30 november 2012

Bernard Hatté Special Club provad

Det finns en exklusiv klubb bland Champagnes odlare som brukar kallas för Special Club. Det är nämligen så de får benämna sina bästa årgångschampagner. Det korrekta namnet på klubben är Club Trésors de Champagne. Klubben bildades år 1971 av tjugoen odlare för att öka medvetenheten kring odlarchampagner och för att skapa ett kvalitetsvarumärke, Special Club, som konsumenter skulle kunna känna igen utan att behöva hålla reda på alla odlare. De viner som säljs under namnet Special Club omgärdas av en rad regler. Bland annat finns det en jury som åker runt och provsmakar de stilla vinerna innan de tappas på flaska och juryn provar dessutom det färdiga vinet några år senare – bara om juryn ger sitt godkännande vid båda tillfällena får vinet säljas som Special Club. Vad händer om juryn säger nej till det färdiga vinet? Ja, då måste det hällas ut och får bara användas som reservvin. Det lär dock bara ha hänt vid ett tillfälle.

Det finns ganska många Special Clubs i beställningssortimentet, åtminstone om man räknar in lådan Special Club Collection som innehåller sex olika Special Clubs från sex olika odlare.

Igår kväll provade jag Systembolaget billigaste Special Club, nämligen Bernard Hatté Special Club 2004 för 319 kr. Jag provade även den enklare Tradition Brut från samme odlare. Bernard Hatté är en odlare från grand cru-byn Verzenay och beskrivs av Richard Juhlin som en Champagnes allra främsta odlare. Verzenay är främst känd för sin Pinot Noir men Bernard Hatté Special Club innehåller hela 50% Chardonnay. För mig dominerar Pinot ändå både doft och smak, det är en fruktpackad och kraftig champagne som får mina tankar att gå till Gosset i Aÿ. En bra matchampagne för ett mycket rimligt pris.

Bernard Hatté Tradition är lättare på alla sätt och har väldigt kort eftersmak. Fräsch och inte dålig på något sätt men för enkel för min smak. Dock en hygglig budgetchampagne för 244 kr.

onsdag 28 november 2012

Årets bästa champagnesläpp på lördag

På lördag den 1 december släpps arton nya champagner på Systembolaget och det är ingen dålig samling. Det är bland annat nya årgångar av prestigevinerna Krug, Grande Dame, Cristal och Comtes samt tre viner från Jacques Selosse. Dessutom har årgångs-Krug, Grande Dame och Comtes alla prissänkts! Rena julafton för oss champagneälskare med andra ord.

Ofta måste man köa för att få tag i godbitar vid Systembolagets månadssläpp. Utanför Systembolaget Passagen brukar kön ibland ringla sig 50 meter när klockan närmar sig 10.00 men den här gången släpps åtminstone champagnerna i så stora kvantiteter att man bör kunna få tag på det man vill ha utan att köa.

Vad ska man köpa då? Jag rekommenderar i första hand dessa fyra viner:

Krug 2000 provade jag i somras och strödde lovord över. Det är ett fantastiskt vin, precis som nästan alla årgång-Krug, och det är tillgängligt redan nu och behöver inte läggas i källaren. En bra chans att prova en champagne i det absoluta toppskiktet utan att behöva lagra det i vinkällaren. Priset 1699 kr är ett bra pris, internationellt sett.

Grande Dame 2004, Veuve Clicquots prestigevin, provade jag i oktober och det är en mycket bra årgång av Grande Dame, strået vassare än 1998:an. Det är också en champagne som är tillgänglig som ung och priset har sänkts till mycket rimliga 999 kr.

Selosse Substance är en av mina absoluta favoritchampagner men det är en mycket speciell champagne som inte faller alla i smaken. Mycket exotisk frukt och ekfat plus att vinet är gjort enligt solerametoden och innehåller alla årgångar från 1987 och framåt gör vinet till en helt unik champagne. Min fru är inte särskilt imponerad men jag tycker att det är en underbar champagne.

Pol Roger Brut Blanc de Blancs 2002 har jag inte provat än, men Pol Rogers årgångs-blanc de blancs är ett mycket pålitligt vin. Pol Roger släpper fyra olika årgångsviner: prestigevinet Winston Churchill, ett ”vanligt” årgångsvin, en årgångs-blanc de blancs och en årgångsrosé. Om jag får generalisera lite brukar deras årgångs-blanc de blancs vara näst bäst av de här fyra och ibland är den nästan i klass med Winston Churchill. Det är ett vin som kan lagras i många år men som också brukar vara bra som ungt. Det kostar bara 529 kronor men det släpps hela 2400 flaskor av det här vinet så det lär finnas kvar på hyllorna i några månader. Ett mycket bra köp!

Det finns flera andra bra champagner i släppet men jag nöjer mig med att rekommendera de här fyra.

tisdag 27 november 2012

Chèvre chaud från Saturnus

Stort tack för alla gratulationer.

Har precis kommit hem från sjukhuset och valet av champagne blir Krug Rosé. Jag är egentligen mer sugen på Krug 1988 eller 2000 som jag också har hemma, men vi kommer inte att orka dela på en helflaska. Krug Rosé har jag på halvflaska i vinkylen.

Vi firade hemkomsten idag med god lunchmat från Café Saturnus. Min fru var väldigt sugen på Chèvre chaud eftersom hon inte fått äta Chèvre under graviditeten. Själv tog jag min sedvanliga rostbiffmacka.

lördag 24 november 2012

Vad ska jag fira med?

Har just blivit far till en son och sitter bredvid en sovande fru och en ammande son och funderar på vilken champagne jag ska fira med. Det måste bli Krug men frågan är vilken... Angenäma problem denna underbara dag!

fredag 23 november 2012

Nyårschampagne 2012

Snart är det december, den månad på året då champagneförsäljningen är klart störst i Sverige. Många som sällan dricker champagne vill ha champagne just till nyårsafton. Jag vill upprepa tipset från förra året: Köp champagne på magnum till nyårsafton. Magnum är den optimala flaskstorleken för champagne och det är festligt med magnum.

När jag fick svar från Systembolaget om de bäst säljande champagnerna för över 500 kr/flaska kom försäljningen av större flaskor med. Topplistan för magnumchampagner sålda under januari-juni i år ser ut så här med antalet sålda inom parentes:

1. Pol Roger Brut Réserve (3559 st)
2. André Clouet Grande Réserve (3427st)
3. Moët & Chandon (3408 st)
4. Bollinger Special Cuvée (950 st)
5. Palmer Millésimé 2006 (219 st)

Det glädjer mig verkligen att se Pol Roger i topp, det är en riktigt bra non-vintage och förtjänar det. André Clouet är budgetalternativet i sällskapet (kostar bara 529 kr för en magnum) och är inget dåligt alternativ, men Bollinger och Pol Roger (kostar 799 kr respektive 720 kr) är ett par klasser bättre.

Förresten, om det är festligt med magnum kanske det är ännu festligare med jero (3-litersflaska)? Visst är det så, men då måste man beställa i tid! Det finns 19 champagner på jero i beställningssortimentet. Bäst av dessa är Louis Roederer Brut Premier samt ovan nämnda Pol Roger och Bollinger. För den här flaskstorleken är prisskillnaden obegripligt stor. Pol Roger kostar 1618 kr, Roederer 1975 kr och Bollinger sanslösa 2650 kr. För mig är de här champagnerna likvärdiga så rekommendationen blir Pol Roger.

Ni som har gäster på nyår, beställ stora flaskor champagne och imponera på gästerna!

onsdag 21 november 2012

Systembolagets mest sålda exklusiva champagner

Jag mailade Systembolagets kundtjänst och frågade vilka som var de bäst säljande champagnerna för över 500 kr/flaska och fick ett detaljerat svar.

I det här prissegmentet säljer Dom Pérignon klart bäst, vilket inte var någon överraskning, men att Bollinger Grande Année är så klar tvåa visste inte jag om. Här är topp-10-listan från Systembolaget för perioden januari-juni i år, med antal sålda flaskor inom parentes:

1. Dom Pérignon (1739 st)
2. Bollinger Grand Année (1232 st)
3. Henriot Millésime (552 st)
4. Winston Churchill (540 st)
5. Veuve Clicquot Cave Privée 1990 (529 st)
6. Pol Roger Blanc de Blancs 2000 (380 st)
7. Jacques Selosse Brut Initial (371 st)
8. Alfred Gratien Cuvée Paradis (351 st)
9. Billecart-Salmon Cuvée NF 2000 (292 st)
10. Paul Bara Special Club 2004 (280 st)

Det är intressant att varken Cristal eller Krug Grande Cuvée tar sig in på listan, de ligger på 13:e respektive 11:e plats.

(Alla topp-4-champagnerna är årgångschampagner men jag är lite osäker på när de senast bytte årgång på Systembolaget så jag har inte skrivit ut årgången. Jag tror att det under första halvåret 2012 såldes både årgång 2002 och 2003 av Dompa, 2002 av Bollinger, 2005 av Henriot och 1999 av Winston Churchill.)

tisdag 20 november 2012

Jag mår illa

Jag mår fysiskt illa när jag ser bilder på fläskfilén som färgats röd och sålts som oxfilé i Sverige. Enligt Svenska Dagbladet idag kan så mycket som 350.000 portioner av det här köttet ha hamnat på svenska tallrikar och eländet har pågått under två års tid. Jag tycker synd om alla som har drabbats.

Igår klubbades champagnerna på vinauktionen och auktionen fortsätter idag med röd Bordeaux. De tre champagner jag tipsade om gick alla för rimliga priser, så grattis till er som köpte! Winston Churchill 1996 gick ovanligt billigt.

Däremot var det i vanlig ordning några champagner som gick alldeles för dyrt. Det värsta exemplet var Winston Churchill 1999, som i och för sig är en bra champagne, men som såldes mer än dubbelt så dyrt som den kan köpas för på vilket Systembolaget som helst. I en marknadsekonomi finns det inget som hindrar folk från att göra dåliga affärer men i det här fallet rör det sig om en monopolsituation där värderingmän från Systembolaget bestämmer vilka objekt som får säljas – enligt de vackra orden på Systembolagets hemsida ska det enbart handla om ”samlarobjekt”. Att de då accepterar objekt ur det egna ordinarie sortimentet och dessutom sätter utgångspriser 57% högre än sina egna butikspriser tycker jag är ren skandal.

söndag 18 november 2012

Grannar till Châteauneuf-du-Pape

Rhône har aldrig varit något favoritdistrikt för mig. De rena Syrahvinerna från norra Rhône kan vara väldigt bra men södra Rhône och Châteauneuf-du-Pape har jag aldrig förstått storheten i. Jag tycker att de är för kraftiga och mina tankar går till blåbärs- eller björnbärssylt och inte på något positivt sätt.

Däremot kan man ibland hitta enklare Rhône-viner för 100-150 kronor som duger som ”husvin” och jag har bland annat de senaste åren köpt ett par lådor sådana viner från Domaine du Petit-Barbaras som varit trevliga.

Igår hade vi ett par gäster på middag och jag valde mellan två Rhône-viner från Alain Jaume & Fils som jag fått i present, båda från den mycket högt rankade årgången 2010 (åtminstone enligt min iPhone-app från Wine Spectator). Båda är från mindre kända granndistrikt till just Châteauneuf-du-Pape, Lirac respective Vacqueyras.

 
Vinerna ligger båda runt 160 kronor i beställningssortimentet och valet föll på Clos de Sixte från Lirac utan någon närmare eftertanke. Vinet fick 45 minuter i karaff före serveringen men det räckte inte. Det var lite slutet från början och exakt så där ”syltigt” som jag inte tycker om. Väldigt mycket svarta vinbär också. Men med mer luft började det hända saker. Vinet fick en koncentration och kryddighet som inte fanns från början. Väldigt trevligt faktiskt och det var mycket uppskattat av gästerna också.

fredag 16 november 2012

Ny vinauktion på måndag

På måndag är det dags för en ny vinauktion och det var bra fart förra gången, vilket i och för sig är dåligt för den som tänker köpa.

Det är återigen många poster champagne (49 stycken den här gången) men det är inte lika spännande utbud som förra gången. Det är ganska många äldre champagner med okänd bakgrund som jag skulle akta mig för, men det finns några intressanta poster också:

Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1990
Bollinger RD 1996
Winston Churchill 1996

Winston Churchill är en av de allra bästa 1996:orna, Bollinger RD 1996 är också mycket bra och även om 1990 är en svajig årgång med både toppar och bottnar så är Enchanteleurs ett mycket säkert kort. Jag tycker att utgångspriserna för alla tre är rimliga.

Vinauktionerna arrangeras av Systembolaget, i kraft av sitt monopol, men jag måste ifrågasätta vad deras värderingmän håller på med när Belle Epoque 2002 får ett utropspris på 1800 kr (dvs 2205 kr inklusive avgifter) trots att exakt samma vin går att köpa för 1060 kr på Systembolaget. Utropspriset med avgifter är alltså dubbelt så högt som priset på Systembolaget!

tisdag 13 november 2012

Full fart här på bloggen

Igår blev det besöksrekord här på bloggen. Jag får väl tacka det stora intresset kring Hatt et Söner för det. Det blev också en liten debatt i kommentarsfältet där en person ifrågasatte om det var lagligt för mig att avråda från köp av Hatt et Söner. Givetvis har jag lagligt rätt att göra det men jag ska förtydliga med ett lite mer positivt budskap: Ni som bryr er om innehållet i flaskan, köp någon annan champagne i stället! (Laglighetsdebatten spårade ur lite till slut så jag valde att ta bort kommentarerna nu på morgonen.)

Igår var svärmor på besök och hon älskar rödvin. Jag korkade upp en Château Montrose 2007 som vi drack till kalventrecôte och potatisgratäng.  Kryddigt, sköna tanniner och en härlig bredd och kraft. Ett väldigt trevligt vin, fullt tillgängligt redan nu, till och med mer tillgängligt än 2006:an som jag drack för någon månad sedan. Rena fyndet för 519 kronor. Enligt Systembolagets lagersaldo finns det ett par ströflaskor kvar i vinbutikerna i Malmö och Göteborg.

måndag 12 november 2012

Varning för Hatt et Söner

Den relativt okände champagneodlaren François Vallois har fått svensk ägare och bytt namn till Hatt et Söner. I samband med det har priserna höjts rejält, antagligen i förhoppningen att den svenska ägarkopplingen ska få många svenskar att köpa champagnen. Namnet Hatt et Söner är onekligen lustigt och flaskarna har fått ett kitschigt utseende. Tankarna går till Armand de Brignac (”Ace of Spades”) som lanserades för ett par år sedan, där en medioker champagne fick ett nytt namn och ny förpackning och nu säljs till extrema överpriser.

Det pågår just nu en intensiv marknadsföringskampanj för Hatt et Söner med helsidesreportage i Dagens Industri och (snart) artikel i Livets Goda. Dessutom samarbetar Hatt et Söner med Rotary och åker runt på olika Rotaryklubbar och håller föreläsningar. Av döma av uppmärksamheten hittills har kampanjen varit mycket framgångsrik.

Som jag skrev härom dagen kom Hatt et Hatt et Söners ”prestigechampagne”, Hatt et Söner Le Grand-Père 2004, klart sist i en blindprovning mot sju billigare champagner. Att ta 899 kronor för en så dålig champagne är rena lurendrejeriet. Normalt kostar årgångschampagner från odlare någonstans kring 250-400 kr men Hatt et Söner har alltså lagt sig mer än 100% över det. Dessutom är Hatt et Söner Grand-Père en högst medioker champagne som jag inte skulle betala 250 kr för. Det finns ytterligare tre viner från Hatt et Söner på Systembolaget och de kostar mellan 349 kr och 399 kr men jag misstänker att de är precis lika överprisade. Alla de vinerna producerades under François Vallois-tiden och jag kan bara konstatera att det enklaste vinet från François Vallois kostar 14,20 Euro (121 kr) på plats i Champagne.

Det kom för övrigt en komisk pressrelease från Hatt et Söner för ett par veckor sedan där de berättade att de vid 2012 års skörd (den första under nya ägarna) haft betydligt högre skördeuttag, 12.000 kg per hektar, än de flesta andra odlare och därför kan få ”ut mer vin på den första pressningen och kan fortsätta hålla en mycket hög kvalitet”. Höga skördeuttag brukar normalt betyda lägre kvalitet, så för alla som bryr sig om innehållet i flaskor vill jag utfärda en varning: Köp inte Hatt et Söner.

söndag 11 november 2012

Härlig provning av mogen prestigechampagne

Igår eftermiddag var jag på en mycket trevlig provning av mogen prestigechampagne på Grappe, i regi av Johan Tidelius.

I provningen ingick åtta champagner från 1988, 1989 och 1990, 20-25 års ålder är en ålder då många bra champagner fått en härlig mognad. Provningen började med en bonusflaska, en Piper-Heidsieck Cuvée Florence-Louis 1964, ett prestigevin från Piper-Heidsieck som bara gjordes mellan 1961 och 1975. Jag har bara provat en årgång av det här vinet förut, 1973, och det är en av de bästa champagner jag druckit. Den här flaskan hade börjat läcka i Tidelius vinkällare och säkert tappat 1,5 deciliter och det var tveksamt om vinet ”överlevt”. Lite Krugtoner på näsan, rökig, stor smak, sherry. Tyvärr en vademecumbeska som stör i eftersmaken men doften var helt underbar.

Sedan provade vi i tur och ordning Sugot Feneuil Special Club 1988, Taittinger Comtes de Champagne 1988, Heidsieck & Monopole Diamant Bleu 1989, Krug 1989, Philipponnat Clos de Goisses 1989, Billecart-Salmon Cuvée Nicolas-François 1990, Bollinger Vieilles Vignes Françaises 1990 och Selosse 1990.


Heidsieck & Monopole Diamant Bleu 1989 var tyvärr korkdefekt men övriga viner var mycket intressanta. Kvällens klara vinnare var Selosse 1990, vilket vin! Typisk Selossenäsa, fin syra och bra mousse, packat med exotiska frukter men inte så där oxidativt som Selosse ofta är, oändlig eftersmak. Ett fantastiskt vin, det bästa årgångsvinet jag provat från Selosse.

Jag måste också nämna Bollinger VVF som jag provade för första gången. Det här vinet görs från Pinot Noir från tre små inhängnade vingårdar, två i Aÿ och en i Bouzy, som är de enda vingårdar i Champagne som klarade sig från angrepp av vinlusen (phylloxera) som härjade i Frankrike i slutet på 1800-talet. Bollinger använder dessutom gamla metoder för att framställa det här vinet så det här ger en indikation på hur champagne smakade på 1800-talet. Ett mycket spännande vin. För några år sedan blev förresten en av de tre vingårdarna angripen av phylloxera och förstördes helt så produktionen kommer snart att bli ännu mindre. Bollinger VVF 1990 har en kraft och struktur som får tankarna att gå till röd bourgogne snarare än champagne. Vinet hade antagligen vunnit en hel del på luftning men var mycket bra redan nu.

Jag lovade en läsare tidigare i veckan att rangordna vinerna i veckans provningar och här är min ranking från igår:

1. Selosse 1990
2. Bollinger Vieilles Vignes Françaises 1990
3. Billecart-Salmon Cuvée Nicolas-François 1990
4. Philipponnat Clos de Goisses 1989
5. Taittinger Comtes de Champagne 1988
6. Krug 1989
7. Sugot-Feneuil Special Club 1988

(Heidsieck & Monopole Diamant Bleu 1989 var defekt och kan inte bedömas.)





fredag 9 november 2012

Stark köprekommendation för De Saint Gall 2004

I den stora blanc de blancs 2004-provningen härom dagen blev De Saint Gall 2004 kvällens vinnare. Det var dessutom i tufft sällskap mot högt ansedda blanc de blancs som Pierre Peters Cuvée Spéciale och Diebolt-Vallois Fleur de Passion som båda kostar ungefär dubbelt så mycket.

För ungefär ett år sedan skrev jag ett inlägg om de bästa champagnerna på Systembolaget för under 300 kronor. Då hade jag inte provat De Saint Gall 2004. Därför vill jag lyfta fram den nu. Den är Systembolagets klart främsta champagne under 300 kr!

Kanske kan vara en bra Fars dag-present att ge bort på söndag?

torsdag 8 november 2012

Oväntad vinnare i blanc de blancs-provningen

Igår var jag på Grappe för att prova åtta blanc de blancs från 2004 halvblint tillsammans med sex andra vana champagneprovare. De åtta vinerna vi provade var (i fallande prisordning):

Hatt et Söner Le Grand-Père 2004 (899 kr)
Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2004 (750 kr)
Deutz blanc de blancs 2004 (525 kr)
Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2004 (525 kr)
Guy Charlemagne Mesnillésime 2004 (399 kr)
David Leclapart l'Amateur 2004 (395 kr)
André Jacquart Millésime Experience 2004 (389 kr)
De Saint Gall Blanc de Blancs 2004 (299 kr)

(Priserna inom parentes är i några fall cirkapriser – Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2004 är till exempel inte släppt i Sverige än.)

Vi drack Mumm de Cramant som fördrink (en mycket bra non-vintage blanc de blancs som tyvärr är lite dyr i Sverige) medan Grappes sommelierer hällde upp de åtta 2004:orna i för oss okänd ordning. Det kan vara bra att kalibrera doft- och smaksinnet lite inför en blindprovning.

Själva provningen genomfördes sedan under koncentrerad tystnad. Det var väldigt intressant att jämföra de olika vinerna. Trots att alla är från samma årgång och innehåller 100% Chardonnay var skillnaderna stora både i doft och smak. Vi jämförde anteckningar och röstade fram vinnare och förlorare innan vi fick veta i vilken ordning champagnerna var upphällda.


Tre viner utkristalliserades sig som klara vinnare: De Saint Gall, André Jacquart och Pierre Peters. Min vinnare var André Jacquart, ett väldigt elegant vin med en massa exotisk frukt. Min tvåa var De Saint Gall som doftade nötter och fick tankarna att gå till en riktigt bra blanc de blancs från Mesnil, men det visade sig alltså vara ett billigt kooperativvin. Ett väldigt bra kooperativ men ändå. Helt otroligt! I den sammanräknade rangordningen vann De Saint Gall hela provningen. Den här champagnen för 299 kr är med andra ord ett fynd! Den finns dessutom i lager på 49 Systembolagsbutiker runt om i Sverige så den är inte svår att få tag på heller.

Provningens klara förlorare var Hatt et Söners ”prestigevin”. En riktig dålig champagne och 899 kronor är hutlöst dyrt – jag skulle inte ge 250 kr för den. Fem av sju provare hade den som sämsta vin, jag hade den som näst sämst. Själv hade jag Leclapart l'Amateur som sämst men men det är mest för att jag inte gillar stilen. Leclaparts toppvin l'Apôtre är väldigt bra men jag jag tycker inte att l'Amateur är tillräckligt bra för att klara att vara non-dosage.

För mig hade provningen tre klara vinnare som var svåra att rangordna sinsemellan och tre klara förlorare. Här är min rangordning av alla vinerna:

1. André Jacquart 2004
2. De Saint Gall Blanc de Blancs 2004
3. Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2004
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
4. Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2004
5. Deutz blanc de blancs 2004
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
6. Guy Charlemagne Mesnillésime 2004
7. Hatt et Söner 2004
8. David Leclapart l'Amateur 2004

Jag ska också säga att Leclapart kom på fjärde plats i vår gemensamma sammanställning. Tre provare hade med den i sin topp-3 på andra/tredje plats.

En väldigt intressant provning med en oväntad vinnare!

tisdag 6 november 2012

Dom Pérignon David Lynch Edition

Både Dom Pérignon 2000 och 2002 finns som Andy Warhol Edition. De är mycket snygga, särskilt om man har alla sex färgerna och ställer dem tillsammans. Här är en bild på tre av dem:

Vi såg också på senaste vinauktionen att andrahandsvärdet på de här flaskorna är högt.

Nu släpps Dom Pérignon 2003 i en David Lynch Edition. Förra året gjorde han en reklamkampanj för Dom Pérignon och nu kommer hans egen design av kartong och flaska i begränsad upplaga. Jag vet inte om den kommer att släppas i Sverige men den finns bland annat hos Farr Vintners för ungefär 1000 kr/flaskan inklusive skatt, bara marginellt dyrare än vanliga flaskan. Jag har inte sett den i verkligheten än men den ser mycket läcker ut på bilderna:




Spännande provningar att se fram emot

Den här veckan ska jag på två spännande champagneprovningar. I morgon ska jag på en blanc de blancs 2004-provning där följande champagner ingår:

Guy Charlemagne 2004
De Saint Gall 2004
Deutz blanc de blancs 2004
Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2004
Hatt et Söner Le Grand-Père Prestige 2004
Andre Jacquart 2004
David Leclapart l'Artiste 2004
Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2004

Provningen blir halvblind (dvs vi vet vilka champagner som ingår men inte vilka som finns i vilket glas) och det ska bli mycket spännande att se hur de här står sig mot varandra. De ligger i prisintervallet 400-900 kr och alla utom Hatt et Söner (som för övrigt är dyrast i gänget) föregås av mycket gott rykte. Det var just det märkligt höga priset på Hatt et Söner 2004 som gjorde att den här provningen organiserades. Jag tror inte att Hatt et Söner kommer att ha en chans mot ovanstående gäng men blir gärna motbevisad i morgon.

På lördag ska jag på en provning av champagner från 1988, 1989 och 1990:

Krug 1989
Bollinger Vieilles Vignes Francaises 1990
Selosse 1990
Philipponnat Clos de Goisses 1989
Taittinger Comtes de Champagne 1988
Heidsieck & Monopole Diamant Bleu 1989
Sugot Feneuil Special Club 1988
Billecart-Salmon 1990

Bättre än så här blir det knappast och det blir dessutom premiär för Bollinger VVF för min del. Mycket spännande!

Jag återkommer med rapporter.

måndag 5 november 2012

Champagne och ost

Champagne med sin höga syra passar utmärkt till fet mat vilket foie gras är ett utmärkt exempel på, men hur är det med ost? Till en klassisk ostbricka är champagne inte att rekommendera men det finns ett par ostar som passar alldeles utmärkt till champagne. Bäst tycker jag är Brillat-Savarin, en extra fet släkting till brie som görs i Normandie och Bourgogne.


Annars kan hårdostar som parmesan och comté fungera också, men då ska det helst vara till en lite kraftigare champagne.

fredag 2 november 2012

Restaurangtips önskas

I dag bestämde jag och en god vän att vi ska gå ut och äta middag i morgon (lördag) och det är inte särskilt lätt att få bord. Jag har provat Ekstedt och Pubologi utan framgång men ny tryter fantasin. Jag är ute efter en restaurang med bra kött, eller rentav lyxhamburgare, och gärna bra ölutbud. För en gångs skull är jag mer sugen på öl än på vin.

Tips, någon?