fredag 23 november 2012

Nyårschampagne 2012

Snart är det december, den månad på året då champagneförsäljningen är klart störst i Sverige. Många som sällan dricker champagne vill ha champagne just till nyårsafton. Jag vill upprepa tipset från förra året: Köp champagne på magnum till nyårsafton. Magnum är den optimala flaskstorleken för champagne och det är festligt med magnum.

När jag fick svar från Systembolaget om de bäst säljande champagnerna för över 500 kr/flaska kom försäljningen av större flaskor med. Topplistan för magnumchampagner sålda under januari-juni i år ser ut så här med antalet sålda inom parentes:

1. Pol Roger Brut Réserve (3559 st)
2. André Clouet Grande Réserve (3427st)
3. Moët & Chandon (3408 st)
4. Bollinger Special Cuvée (950 st)
5. Palmer Millésimé 2006 (219 st)

Det glädjer mig verkligen att se Pol Roger i topp, det är en riktigt bra non-vintage och förtjänar det. André Clouet är budgetalternativet i sällskapet (kostar bara 529 kr för en magnum) och är inget dåligt alternativ, men Bollinger och Pol Roger (kostar 799 kr respektive 720 kr) är ett par klasser bättre.

Förresten, om det är festligt med magnum kanske det är ännu festligare med jero (3-litersflaska)? Visst är det så, men då måste man beställa i tid! Det finns 19 champagner på jero i beställningssortimentet. Bäst av dessa är Louis Roederer Brut Premier samt ovan nämnda Pol Roger och Bollinger. För den här flaskstorleken är prisskillnaden obegripligt stor. Pol Roger kostar 1618 kr, Roederer 1975 kr och Bollinger sanslösa 2650 kr. För mig är de här champagnerna likvärdiga så rekommendationen blir Pol Roger.

Ni som har gäster på nyår, beställ stora flaskor champagne och imponera på gästerna!

2 kommentarer:

  1. För större grupper tycker jag att Pierre Peters på magnum är given. Brukar alltid kännas som ett strå vassare än på standardflaska.

    SvaraRadera
  2. Tack Björn, jag håller med om att det är ett bra tips. Den kostar bara 599 kr och får ses som klart bästa "lågprisalternativet", mycket bättre än André Clouet.

    SvaraRadera