Det finns många intressanta aspekter av vin. När man dricker en champagne från 1988 är det lite som att färdas i tiden. Väderleken under 1988 kommer fortfarande att påverka smaken, hur flaskan har lagrats mellan buteljeringen 1989 och nu kommer också att påverka. Druvblandningen, vilka växtlägen druvorna kommer ifrån och vinmakeriet. Vinets framtida utveckling är intressant att spekulera i. Ska man låta sina återstående flaskor av samma vin ligga?
Det här är bara några exempel, men när man läser om viner i svenska tidningar är det bara en sak som lyfts upp och det är prisvärdheten. Jag tycker att det är ett väldigt trist sätt att bedöma viner på. Ett 80-kronorsvin kanske anses som prisvärt om det är bättre än en massa andra 80-kronorsviner, men vad säger det egentligen? Det betyder inte att vinet är bra, intressant eller passar till en viss mat.
Den här tråkiga synen på vin har spridit sig till Systembolaget också. Om man går in på Systembolaget så kommer man att finna att vinerna är sorterade i prisordning – det måste vara ett helt unikt sätt att sortera varor på. Tänk om Akademibokhandeln gjorde likadant. Om man frågar om hjälp att hitta ett vin till en viss mat på Systembolaget kommer första motfrågan att bli ”vad ska den kosta?”. Det måste också vara helt unikt. Tänk om kundtjänsten på Akademibokhandeln började med att ställa samma fråga när man bad om tips på en bra bok. Eller om expediten på NK sa att ”den här skjortan är den mest prisvärda skjorta vi har i 899 kr-klassen”. Jaha.
I förra veckan köpte jag ett vin som jag inte provat förut, nämligen R & L Legras Cuvée Présidence Blanc de Blancs 2002. Jag vill prova det för att se hur det står sig mot R & L Legras prestigevin Cuvée St Vincent (2002:an inte släppt än), mot grannhuset Legras & Haas 2002, mot Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2002 (samma årgång, också gamla stockar Chardonnay, men från en annan grand cru-by). Det ska bli spännande att prova. Hur den står sig mot andra champagner i samma prisklass kommer jag inte ens att fundera på.