måndag 31 december 2012

Nyårschampagner valda

Sådär, efter en liten inventering av vinkylen har jag valt ut årets två nyårschampagner. Det blir en av mina favoritchampagner, Vilmart Coeur de Cuvée 1997, och sedan Bollinger Grande Année 2002 i James Bond-utgåva. Och något rött däremellan.

Gott nytt år!

torsdag 27 december 2012

Spännande viner från Hatt et Söner

Igår på annandagen var jag på en intressant champagneprovning hos Hatt et Söner som har sitt marknadskontor här i Stockholm. Jag har tidigare varnat för Hatt et Söners prestigechampagne Le Grand-Père här på bloggen men nu fick jag tillfälle att prova ett par andra viner, varav två inte har släppts än.

Först ut var en årgångs-blanc de blancs från grand cru-byn Oger. Hatt et Söner har sin hemvist i premier cru-byn Bergères-les-Vertus men Oger ligger någon mil norrut, i hjärtat av Côte des Blancs, mittemellan Avize och Le Mesnil-sur-Oger. Nåväl, det här är en specialchampagne från årgång 2004 som inte har något namn än och inte har släppts. Så här såg flaskan ut:

När en flaska ser ut så här får jag angenäma associationer till besök nere i Champagne när någon vinmakare plockar med sig något spontant nerifrån källaren.

Hur var den då? Inga gummitoner som många blanc de blancs har på näsan, i stället päron och lite blommig stil. I munnen är syran påtaglig men syran backas upp av frukt och det är en bra champagne från en årgång som går från klarhet till klarhet för mig. Jag hoppas att den kommer att släppas. En ren Oger med låg dosage och utan malolaktisk jäsning är för spännande för att inte släppas. Det finns bara 5000 flaskor och nästa årgång blir först 2012 så det blir en raritet också.

Jag fick även prova Hatt et Söner Extra Brut och en vingårdschampagne från Bergères-les-Vertus. Jag är generellt ingen vän av Extra Brut, jag tycker sällan att druvmaterialet är tillräckligt bra för så låg dosage, men den här var helt ok. Inget stort vin men en bra champagne. Vingårdschampagnen var också trevlig och intressant för att få grepp om Bergères-les-Vertus, en by som tidigare varit okänd för mig.

Intressanta viner som visar att Hatt et Söner har ambitioner att göra kvalitetsviner.

tisdag 25 december 2012

God jul

God jul, kära läsare! Jag hoppas att ni ätit och druckit gott hittills i jul. Själv korkade jag upp en Krug Grande Cuvée, en ungefär tio år gammal flaska med gamla guldetiketten, dagen före julafton och den var helt underbar. Igår på julafton blev det en Paul Bara 2002 på magnum till hummern. Imorgon ska jag på en liten champagneprovning vid lunch, på väg till en släktlunch. Vad gör man inte för att samla material till bloggen?

lördag 22 december 2012

Julklappstips i sista stund

Det blir säkert helt hysteriskt på Systembolaget idag eftersom Systembolaget kommer att ha stängt i fyra dagar i rad sedan. Men vin är annars ett utmärkt julklappstips och i synnerhet champagne. För de flesta är champagne något speciellt och lyxigt, och dessutom är det nyårsafton en vecka efter julafton. Själv fyndade jag Perrier-Jouët Grand Brut på Heathrow för bara 50 pund per tvåpack i veckan. Jag köpte fyra flaskor och det blev fyra uppskattade julklappar av det, bland annat till sonens dagisfröknar. Perrier-Jouët gör en bra non-vintage och dessutom är flaskan mycket snygg vilket inte är helt oviktigt när det ska vara en present.

fredag 21 december 2012

Jullunch på Operakällaren

I onsdags var jag och åt jullunch på Operakällaren med min fru och ett par vänner. Efter att tidigare julbordsfavoriter som Oaxen och Edsbacka krog kastat in handduken bestämde vi oss för att prova Operakällarens julbord. När Operakällaren blev av med min stjärna i Michelinguiden 2010 minns jag att många elaka tungor sa att Operakällaren tappat stilen men jag håller inte med. Det är fortfarande en av Stockholm allra främsta restaurangupplevelser med ypperlig service, Stockholm främsta restauranglokal och bra mat.

Våra vänner var på plats före oss och hade tagit in en magnumflaska André Jacquart Brut Experience så det blev en bra start på lunchen. Det är en champagne jag har tipsat om här förut men det var första gången jag drack den på magnum och det är otroligt hur mycket bättre all champagne blir på magnum. Det är synd att den inte går att beställa på magnum på Systembolaget för den finns i importörens restaurangsortiment för rimliga 599 kr inklusive moms. Det hade varit ett givet nyårstips annars.

Julborde höll hög kvalitet rakt igenom men jag måste ändå lyfta fram efterrättsbordet. Den hemgjorda kolan var helt underbar och likaså napoleonbakelserna.

Nu kom det här tipset lite sent för Operakällaren är fullbokad i helgen och på julafton, men själv kommer jag gärna tillbaka nästa år, om jag är i Sverige då.

lördag 15 december 2012

Julfest i Mayfair

Igår var jag på julfest med jobbet i London. Vi var på en exklusiv militär klubb i Mayfair och väggarna var täckta av oljemålningar av amiraler och generaler. Service och mat var bra men vinerna... På gränsen till odrickbara. Varför är det ofta så? Allt annat påkostat men uruselt vin.

Jag bytte tidigt till öl (Becks) och det blev en väldigt bra fest ändå så jag ska inte klaga för mycket.

torsdag 13 december 2012

Grand Cru och Premier Cru i Champagne

Precis som i Bordeaux och Bourgogne finns det i Champagne ett klassificeringssystem som delar in de bästa vinerna i grand cru och premier cru och jag tänkte försöka reda ut begreppen lite. Även om begreppen är lika i de olika vinregionerna så är systemen helt olika. I Bordeaux finns det till och med olika system för olika delar av regionen. Rörigt? Ja! Men det är franska viner vi talar om, inte tysk ingenjörskonst, och därför har vi glatt överseende.

I korthet kan man säga att i Champagne klassificeras byar, i Bourgogne klassificeras vingårdar och i Bordeaux klassificeras viner.

I Champagne och Bourgogne är grand cru bäst och premier cru näst bäst, men när man i Bordeaux säger premier cru menar man oftast gräddan av grand cru, dvs de fem topprankade slottens viner (Lafite-Rothschild, Latour, Haut-Brion, Margaux, och Mouton-Rothschild). Mer om det nedan.

I Champagne klassificeras som sagt byar. Byarna klassificeras på en skala från 1 till 100 (i praktiken 80 till 100) som ursprungligen speglade druvpriserna i procent. Druvor från en by med klassificeringen 80 skulle kosta 80% av vad druvorna från en by med klassificeringen 100 kostade. Det finns 17 byar med klassificeringen 100 och dessa är grand cru och sedan finns det 43 byar med klassificering mellan 90 och 99 som är premier cru. Utöver dessa finns det 264 byar med klassificering under 90.

Systemet i Champagne är trubbigt eftersom kvaliteten på druvor varierar mycket mellan olika lägen i byarna. Och när de stora husen gör sina cuvéer ingår ofta druvor som inte är grand cru och då får inte vinet kallas för grand cru. Krug Grande Cuvée och årgångs-Krug, två av de allra bästa champagerna, är två exempel på detta. Däremot kan man vara säker på att en medioker odlare med dåliga vingårdslägen i Mesnil-sur-Oger kommer att skriva ut Grand Cru på sina etiketter. Det är dessutom ovanligt med Pinot Meunier i grand cru-byarna vilket exkluderar nästan alla non-vintage blends från de stora husen. Ett intressant vin i sammanhanget är vingårdsvinet Moët & Chandon Les Champs du Romont, en ren grand cru Pinot Meunier. Det är roligt att superkommersiella Moët & Chandon tagit fram ett så intressant vin men tyvärr finns det inte på Systembolaget.

I Bourgogne finns också grand cru och premier cru men där är det själva vingårdarna som är klassificerade och i en och samma by finns det vingårdar med olika klassificering. Det är ett bättre system även om vissa vingårdar är så stora att det finns kvalitetsskillnader mellan olika lägen i samma vingård. Dessutom finns det ofta en lång rad producenter som gör viner från en och samma vingård så det kan lätt bli lite rörigt för en oinvigd.

Bordeauxs klassificeringssystem från 1855 är det äldsta och viktigaste klassificingssystemet. Här rankade man individuella viner och 58 olika viner fick statusen grand cru och dessa delades sedan in i fem klasser, varav premier cru (eller premiers grand cru som man ser ibland) är högst. Det här systemet lever kvar än idag och problemet med systemet är att det inte uppdateras. Vingårdar har bytt ägare och rankingen skulle antagligen se något annorlunda ut idag. Eftersom originalsystemet i Bordeaux främst rankade viner i Médoc finns det också andra system i Bordeaux, till exempel Graves-systemet och St Emilion-systemet.

tisdag 11 december 2012

Utmärkt champagneval på Nobelfesten

Årets champagne på Nobelfesten blev Joseph Perrier Cuvée Royale Blanc de Blancs. Det här är ett vin som jag varken har provat eller kände till. Jag har druckit årgångsvinet Joseph Perrier Cuvée Royale ett antal gånger i Finnairs business class men att Joseph Perrier också gjorde en non-vintage blanc de blancs visste jag inte. Nu när jag fått läsa på lite ser jag att Richard Juhlin hyllar vinet och ger det betyget 85 (88), ett mycket bra betyg åt en non-vintage, högre än både Bollinger och Pol Roger, till exempel. Vinet finns inte att köpa på Systembolaget men finns i importören Jakobssons & Söderström Vinhandels restaurangsortimentet för 375 kr plus moms.

Ett oväntat och bra val, tycker jag!


måndag 10 december 2012

Tankar kring Nobelmiddagen

Ikväll är det dags för årets Nobelmiddag. Som vanligt frossar tidningarna i hur många kockar och servitörer/servitriser som arbetar med middagen. Jag läste idag att 39 kockar har arbetat sedan i fredags för att laga maten åt de 1316 gästerna. En intressant men kanske inte helt relevant jämförelse är att det en vanlig kväll på Frantzén-Lindeberg, Sveriges bästa restaurang, arbetar 11 kockar för att servera 17 gäster...

Jag har inte varit på Stadshuskällaren men det är väldigt roligt att man kan gå dit och äta vilken Nobelmeny som helst, ända tillbaka till 1901 (om man vill äta någon annan än den senaste måste man förbeställa). Vad sägs om exempelvis falsk sköldpaddssoppa och stekt kyckling med sallad från 1903 års meny?

Jag återkommer imorgon med en recension av Nobelmiddagens champagneval.

fredag 7 december 2012

Champagnefest på årets sista vinauktion

På måndag startar årets sista vinauktion i regi Systembolaget/Stadsauktion och auktionen inleds med hela 76 poster champagne. Det måste vara rekord. Det finns mycket bra och jag återkommer med det men jag tänker inleda med lite gnäll.

Det mediokra champagnehuset Cattier lanserade för några år sedan en serie mediokra champagner i lyxförpackningar. Linjen kallas för Armand de Brignac och har smeknament ”Ace of Spades” eftersom ett stort spaderess i metall pryder de olika flaskorna. Det här är enkla non-vintage champagner som säljs för extrema överpriser. ”Ingångsvinet” Armand de Brignac Brut Gold kostar 2198 kronor på Systembolaget och rosén kostar hela 3598 kronor.

Det finns två Ace of Spades (Gold och Silver) med på auktionen och det sprider än en gång ett löjets skimmer över Systembolagets vinauktionsmonopol. Vad har non vintage-champagner som finns att köpa i beställningssortimentet att göra på auktionen och hur kan värderingsmännen göra så fel? Om man räknar in Stadsauktions avgifter på 22,5% ligger utropspriserna hela 39% respektive 19% över priserna på Systembolaget. Obegripligt.

Vad ska man köpa då? Selosse Substance är en fantastisk champagne som fått ett alldeles för lågt utropspris (23% under nuvarande Systembolagspris). Jag rekommenderade den som ett bra köp vid släppet i lördags och det finns en hel del flaskor kvar i de tre vinkällarbutikerna. Den kostar 1598 kronor på Systembolaget och auktionsflaskan som har fem års flasklagring kan man absolut ge lite mer för. 1400-1500 kronor plus avgifter tycker jag är rimligt.

Winston Churchill 1996 är en fantastisk champagne och ett bra köp ända upp till utropspriset på 1800 kr.

Sedan finns det en del bra Krug också. Krug 1988 är en legendarisk årgång av Krug även om utropspriset kanske är i lite högsta laget. Dessutom finns det två poster med Krug 1996 på magnum (den här och den här). Årgångs-Krug på magnum är inte ofta man ser och 1996 är en fantastisk årgång för Krug. Utropspriset på 5000 kr per magnum tycker jag är rimligt men jag skulle inte betala mer än det.

Jag måste också nämna den läckra trälådan med sex flaskor Salon 1996. Den kommer antagligen att sticka iväg i pris men om den går för utropspriset 12.000 kronor så är det ett mycket bra köp.

torsdag 6 december 2012

Förberedelser för flytt

I mitten på januari ska jag flytta till Asien, närmare bestämt till Manila i Filippinerna. Det är mycket att stå i inför flytten och ett problem är vad jag ska göra med alla viner. Jag vågar inte skicka dem med flyttcontainern eftersom man aldrig vet vilka temperaturer som den kan komma att utsättas för. I stället lagrar jag en del ”drickchampagner” i svärfars garage i Fjällbacka för sommarkonsumtion, de mest exklusiva på Grappes lådförvaring samt ett par lådor hos en god vän i Stockholm. Jag har dessutom konsoliderat mina investeringschampagner till Octavian Vaults, en lagringsplats i England med mycket gott rykte.

Dessutom dricker jag en del förstås! Det har blivit en hel del odlarchampagner på sistone. Champagne från de bättre husen kan man alltid lagra länge, även deras non-vintage, men odlarchampagner vet man inte riktigt med. Jag menar förstås inte kända odlare som Selosse och Vilmart utan lite mindre kända odlare. Igår provade jag Penet-Chardonnet, en liten odlare från Verzy som har sex hektar i Verzy och Verzenay, båda grand cru-byar. Jag provade deras Extra Brut och det här är ett vin och en odlare jag vill tycka om. Flaskorna är numrerade, degorgeringsdatum är skrivet för hand och det görs bara 5000 flaskor. Väldigt charmigt. Tyvärr blev jag inte särskilt imponerad. Dosagen är låg, under 3 g/l, och jag tror att den hade vunnit på lite högre dosage. Det blir en lite bitter ton i eftersmaken som jag tror att lite högre dosage hade maskerat. Efter att ha provat den utan mat provade jag till en blini med löjrom och tillbehör och då växte den. Det är lustigt hur annorlunda ett vin kan bli tillsammans med mat. Inget stort vin men OK till mat.


Det finns väldigt många odlare som experimenterar med låg eller ingen dosage (flera av Penet-Chardonnets andra viner är non dosage) men jag tycker personligen att det då krävs exceptionella druvor. Så bra druvmaterial har väldigt få odlare och hus. Inte ens ett av mina favorithus, Pol Roger, har lyckats särskilt bra med sin Pure Brut Nature. Jag vet andra som älskar non dosage-viner men jag tillhör inte den gruppen.

onsdag 5 december 2012

Bra atmosfär och mat på Lydmar

I fredags gav vi oss ut med barnvagnen för att äta lunch. Vi försökte först få bord på Mathias Dahlgren Matbaren men de hade bara platser kvar i baren. I stället valde vi Lydmar, en gammal favorit. Vi har varit där med (sovande) barn ett antal gånger och det brukar fungera utmärkt.

Lydmar är en cool restaurang med bra atmosfär, och både mat och service är riktigt bra. Vi bjöds på varsitt glas champagne för att fira vår sexdagarsbebis och åt sedan en underbar carpaccio med tryffelcreme och pinjenötter till förrätt och sedan en cheeseburgare (jag) och en pilgrimsmusslor med pumparisotto (min fru). Allt var bra utom pumparisotton som helt enkelt smakade för mycket pumpa, men jag ser att den redan är utbytt på menyn.

Det är lätt att glömma bort Lydmar eftersom det ligger lite avsides i krog-Stockholm men det är en riktigt bra restaurang.

tisdag 4 december 2012

Bilinbrott och Winston Churchill

I förrgår natt blev jag väckt av min treårige son och när jag tittade ut genom fönstret såg jag en skum man på andra sidan gatan. Det var en bit under minus tio och han stod i jeans och kort skinnjacka och bara såg sig omkring. Då och då talade han i mobil och när en bil passerade gömde han sig bakom en buske. Efter en kvart fick han sällskap av en kumpan och de påbörjade då ett försök att stjäla en splitt ny BMW X5. Jag ringde polisen som var på plats på ett par minuter och kunde gripa tjuvarna på bar gärning. De sprang ut i Humlegården och jag kunde se exakt vart och guidade polisen direkt per telefon. Mycket spännande!

Vad har det här med vin att göra? Jo, bilens ägare visade sig vara en granne i huset som också samlar på champagne och igår förmiddag fick en Winston Churchill 1999 som tack för min insats. En spännande natt och en trevlig belöning!

I övrigt har det varit lite torrt på champagnefronten och inget att skriva om. Stadauktion har precis lagt ut vinerna för årets sista vinauktion som börjar på måndag. Det är rekordmånga champagner (hela 76 poster!) och jag återkommer senare i veckan med lite köptips i vanlig ordning.

fredag 30 november 2012

Bernard Hatté Special Club provad

Det finns en exklusiv klubb bland Champagnes odlare som brukar kallas för Special Club. Det är nämligen så de får benämna sina bästa årgångschampagner. Det korrekta namnet på klubben är Club Trésors de Champagne. Klubben bildades år 1971 av tjugoen odlare för att öka medvetenheten kring odlarchampagner och för att skapa ett kvalitetsvarumärke, Special Club, som konsumenter skulle kunna känna igen utan att behöva hålla reda på alla odlare. De viner som säljs under namnet Special Club omgärdas av en rad regler. Bland annat finns det en jury som åker runt och provsmakar de stilla vinerna innan de tappas på flaska och juryn provar dessutom det färdiga vinet några år senare – bara om juryn ger sitt godkännande vid båda tillfällena får vinet säljas som Special Club. Vad händer om juryn säger nej till det färdiga vinet? Ja, då måste det hällas ut och får bara användas som reservvin. Det lär dock bara ha hänt vid ett tillfälle.

Det finns ganska många Special Clubs i beställningssortimentet, åtminstone om man räknar in lådan Special Club Collection som innehåller sex olika Special Clubs från sex olika odlare.

Igår kväll provade jag Systembolaget billigaste Special Club, nämligen Bernard Hatté Special Club 2004 för 319 kr. Jag provade även den enklare Tradition Brut från samme odlare. Bernard Hatté är en odlare från grand cru-byn Verzenay och beskrivs av Richard Juhlin som en Champagnes allra främsta odlare. Verzenay är främst känd för sin Pinot Noir men Bernard Hatté Special Club innehåller hela 50% Chardonnay. För mig dominerar Pinot ändå både doft och smak, det är en fruktpackad och kraftig champagne som får mina tankar att gå till Gosset i Aÿ. En bra matchampagne för ett mycket rimligt pris.

Bernard Hatté Tradition är lättare på alla sätt och har väldigt kort eftersmak. Fräsch och inte dålig på något sätt men för enkel för min smak. Dock en hygglig budgetchampagne för 244 kr.

onsdag 28 november 2012

Årets bästa champagnesläpp på lördag

På lördag den 1 december släpps arton nya champagner på Systembolaget och det är ingen dålig samling. Det är bland annat nya årgångar av prestigevinerna Krug, Grande Dame, Cristal och Comtes samt tre viner från Jacques Selosse. Dessutom har årgångs-Krug, Grande Dame och Comtes alla prissänkts! Rena julafton för oss champagneälskare med andra ord.

Ofta måste man köa för att få tag i godbitar vid Systembolagets månadssläpp. Utanför Systembolaget Passagen brukar kön ibland ringla sig 50 meter när klockan närmar sig 10.00 men den här gången släpps åtminstone champagnerna i så stora kvantiteter att man bör kunna få tag på det man vill ha utan att köa.

Vad ska man köpa då? Jag rekommenderar i första hand dessa fyra viner:

Krug 2000 provade jag i somras och strödde lovord över. Det är ett fantastiskt vin, precis som nästan alla årgång-Krug, och det är tillgängligt redan nu och behöver inte läggas i källaren. En bra chans att prova en champagne i det absoluta toppskiktet utan att behöva lagra det i vinkällaren. Priset 1699 kr är ett bra pris, internationellt sett.

Grande Dame 2004, Veuve Clicquots prestigevin, provade jag i oktober och det är en mycket bra årgång av Grande Dame, strået vassare än 1998:an. Det är också en champagne som är tillgänglig som ung och priset har sänkts till mycket rimliga 999 kr.

Selosse Substance är en av mina absoluta favoritchampagner men det är en mycket speciell champagne som inte faller alla i smaken. Mycket exotisk frukt och ekfat plus att vinet är gjort enligt solerametoden och innehåller alla årgångar från 1987 och framåt gör vinet till en helt unik champagne. Min fru är inte särskilt imponerad men jag tycker att det är en underbar champagne.

Pol Roger Brut Blanc de Blancs 2002 har jag inte provat än, men Pol Rogers årgångs-blanc de blancs är ett mycket pålitligt vin. Pol Roger släpper fyra olika årgångsviner: prestigevinet Winston Churchill, ett ”vanligt” årgångsvin, en årgångs-blanc de blancs och en årgångsrosé. Om jag får generalisera lite brukar deras årgångs-blanc de blancs vara näst bäst av de här fyra och ibland är den nästan i klass med Winston Churchill. Det är ett vin som kan lagras i många år men som också brukar vara bra som ungt. Det kostar bara 529 kronor men det släpps hela 2400 flaskor av det här vinet så det lär finnas kvar på hyllorna i några månader. Ett mycket bra köp!

Det finns flera andra bra champagner i släppet men jag nöjer mig med att rekommendera de här fyra.

tisdag 27 november 2012

Chèvre chaud från Saturnus

Stort tack för alla gratulationer.

Har precis kommit hem från sjukhuset och valet av champagne blir Krug Rosé. Jag är egentligen mer sugen på Krug 1988 eller 2000 som jag också har hemma, men vi kommer inte att orka dela på en helflaska. Krug Rosé har jag på halvflaska i vinkylen.

Vi firade hemkomsten idag med god lunchmat från Café Saturnus. Min fru var väldigt sugen på Chèvre chaud eftersom hon inte fått äta Chèvre under graviditeten. Själv tog jag min sedvanliga rostbiffmacka.

lördag 24 november 2012

Vad ska jag fira med?

Har just blivit far till en son och sitter bredvid en sovande fru och en ammande son och funderar på vilken champagne jag ska fira med. Det måste bli Krug men frågan är vilken... Angenäma problem denna underbara dag!

fredag 23 november 2012

Nyårschampagne 2012

Snart är det december, den månad på året då champagneförsäljningen är klart störst i Sverige. Många som sällan dricker champagne vill ha champagne just till nyårsafton. Jag vill upprepa tipset från förra året: Köp champagne på magnum till nyårsafton. Magnum är den optimala flaskstorleken för champagne och det är festligt med magnum.

När jag fick svar från Systembolaget om de bäst säljande champagnerna för över 500 kr/flaska kom försäljningen av större flaskor med. Topplistan för magnumchampagner sålda under januari-juni i år ser ut så här med antalet sålda inom parentes:

1. Pol Roger Brut Réserve (3559 st)
2. André Clouet Grande Réserve (3427st)
3. Moët & Chandon (3408 st)
4. Bollinger Special Cuvée (950 st)
5. Palmer Millésimé 2006 (219 st)

Det glädjer mig verkligen att se Pol Roger i topp, det är en riktigt bra non-vintage och förtjänar det. André Clouet är budgetalternativet i sällskapet (kostar bara 529 kr för en magnum) och är inget dåligt alternativ, men Bollinger och Pol Roger (kostar 799 kr respektive 720 kr) är ett par klasser bättre.

Förresten, om det är festligt med magnum kanske det är ännu festligare med jero (3-litersflaska)? Visst är det så, men då måste man beställa i tid! Det finns 19 champagner på jero i beställningssortimentet. Bäst av dessa är Louis Roederer Brut Premier samt ovan nämnda Pol Roger och Bollinger. För den här flaskstorleken är prisskillnaden obegripligt stor. Pol Roger kostar 1618 kr, Roederer 1975 kr och Bollinger sanslösa 2650 kr. För mig är de här champagnerna likvärdiga så rekommendationen blir Pol Roger.

Ni som har gäster på nyår, beställ stora flaskor champagne och imponera på gästerna!

onsdag 21 november 2012

Systembolagets mest sålda exklusiva champagner

Jag mailade Systembolagets kundtjänst och frågade vilka som var de bäst säljande champagnerna för över 500 kr/flaska och fick ett detaljerat svar.

I det här prissegmentet säljer Dom Pérignon klart bäst, vilket inte var någon överraskning, men att Bollinger Grande Année är så klar tvåa visste inte jag om. Här är topp-10-listan från Systembolaget för perioden januari-juni i år, med antal sålda flaskor inom parentes:

1. Dom Pérignon (1739 st)
2. Bollinger Grand Année (1232 st)
3. Henriot Millésime (552 st)
4. Winston Churchill (540 st)
5. Veuve Clicquot Cave Privée 1990 (529 st)
6. Pol Roger Blanc de Blancs 2000 (380 st)
7. Jacques Selosse Brut Initial (371 st)
8. Alfred Gratien Cuvée Paradis (351 st)
9. Billecart-Salmon Cuvée NF 2000 (292 st)
10. Paul Bara Special Club 2004 (280 st)

Det är intressant att varken Cristal eller Krug Grande Cuvée tar sig in på listan, de ligger på 13:e respektive 11:e plats.

(Alla topp-4-champagnerna är årgångschampagner men jag är lite osäker på när de senast bytte årgång på Systembolaget så jag har inte skrivit ut årgången. Jag tror att det under första halvåret 2012 såldes både årgång 2002 och 2003 av Dompa, 2002 av Bollinger, 2005 av Henriot och 1999 av Winston Churchill.)

tisdag 20 november 2012

Jag mår illa

Jag mår fysiskt illa när jag ser bilder på fläskfilén som färgats röd och sålts som oxfilé i Sverige. Enligt Svenska Dagbladet idag kan så mycket som 350.000 portioner av det här köttet ha hamnat på svenska tallrikar och eländet har pågått under två års tid. Jag tycker synd om alla som har drabbats.

Igår klubbades champagnerna på vinauktionen och auktionen fortsätter idag med röd Bordeaux. De tre champagner jag tipsade om gick alla för rimliga priser, så grattis till er som köpte! Winston Churchill 1996 gick ovanligt billigt.

Däremot var det i vanlig ordning några champagner som gick alldeles för dyrt. Det värsta exemplet var Winston Churchill 1999, som i och för sig är en bra champagne, men som såldes mer än dubbelt så dyrt som den kan köpas för på vilket Systembolaget som helst. I en marknadsekonomi finns det inget som hindrar folk från att göra dåliga affärer men i det här fallet rör det sig om en monopolsituation där värderingmän från Systembolaget bestämmer vilka objekt som får säljas – enligt de vackra orden på Systembolagets hemsida ska det enbart handla om ”samlarobjekt”. Att de då accepterar objekt ur det egna ordinarie sortimentet och dessutom sätter utgångspriser 57% högre än sina egna butikspriser tycker jag är ren skandal.

söndag 18 november 2012

Grannar till Châteauneuf-du-Pape

Rhône har aldrig varit något favoritdistrikt för mig. De rena Syrahvinerna från norra Rhône kan vara väldigt bra men södra Rhône och Châteauneuf-du-Pape har jag aldrig förstått storheten i. Jag tycker att de är för kraftiga och mina tankar går till blåbärs- eller björnbärssylt och inte på något positivt sätt.

Däremot kan man ibland hitta enklare Rhône-viner för 100-150 kronor som duger som ”husvin” och jag har bland annat de senaste åren köpt ett par lådor sådana viner från Domaine du Petit-Barbaras som varit trevliga.

Igår hade vi ett par gäster på middag och jag valde mellan två Rhône-viner från Alain Jaume & Fils som jag fått i present, båda från den mycket högt rankade årgången 2010 (åtminstone enligt min iPhone-app från Wine Spectator). Båda är från mindre kända granndistrikt till just Châteauneuf-du-Pape, Lirac respective Vacqueyras.

 
Vinerna ligger båda runt 160 kronor i beställningssortimentet och valet föll på Clos de Sixte från Lirac utan någon närmare eftertanke. Vinet fick 45 minuter i karaff före serveringen men det räckte inte. Det var lite slutet från början och exakt så där ”syltigt” som jag inte tycker om. Väldigt mycket svarta vinbär också. Men med mer luft började det hända saker. Vinet fick en koncentration och kryddighet som inte fanns från början. Väldigt trevligt faktiskt och det var mycket uppskattat av gästerna också.

fredag 16 november 2012

Ny vinauktion på måndag

På måndag är det dags för en ny vinauktion och det var bra fart förra gången, vilket i och för sig är dåligt för den som tänker köpa.

Det är återigen många poster champagne (49 stycken den här gången) men det är inte lika spännande utbud som förra gången. Det är ganska många äldre champagner med okänd bakgrund som jag skulle akta mig för, men det finns några intressanta poster också:

Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1990
Bollinger RD 1996
Winston Churchill 1996

Winston Churchill är en av de allra bästa 1996:orna, Bollinger RD 1996 är också mycket bra och även om 1990 är en svajig årgång med både toppar och bottnar så är Enchanteleurs ett mycket säkert kort. Jag tycker att utgångspriserna för alla tre är rimliga.

Vinauktionerna arrangeras av Systembolaget, i kraft av sitt monopol, men jag måste ifrågasätta vad deras värderingmän håller på med när Belle Epoque 2002 får ett utropspris på 1800 kr (dvs 2205 kr inklusive avgifter) trots att exakt samma vin går att köpa för 1060 kr på Systembolaget. Utropspriset med avgifter är alltså dubbelt så högt som priset på Systembolaget!

tisdag 13 november 2012

Full fart här på bloggen

Igår blev det besöksrekord här på bloggen. Jag får väl tacka det stora intresset kring Hatt et Söner för det. Det blev också en liten debatt i kommentarsfältet där en person ifrågasatte om det var lagligt för mig att avråda från köp av Hatt et Söner. Givetvis har jag lagligt rätt att göra det men jag ska förtydliga med ett lite mer positivt budskap: Ni som bryr er om innehållet i flaskan, köp någon annan champagne i stället! (Laglighetsdebatten spårade ur lite till slut så jag valde att ta bort kommentarerna nu på morgonen.)

Igår var svärmor på besök och hon älskar rödvin. Jag korkade upp en Château Montrose 2007 som vi drack till kalventrecôte och potatisgratäng.  Kryddigt, sköna tanniner och en härlig bredd och kraft. Ett väldigt trevligt vin, fullt tillgängligt redan nu, till och med mer tillgängligt än 2006:an som jag drack för någon månad sedan. Rena fyndet för 519 kronor. Enligt Systembolagets lagersaldo finns det ett par ströflaskor kvar i vinbutikerna i Malmö och Göteborg.

måndag 12 november 2012

Varning för Hatt et Söner

Den relativt okände champagneodlaren François Vallois har fått svensk ägare och bytt namn till Hatt et Söner. I samband med det har priserna höjts rejält, antagligen i förhoppningen att den svenska ägarkopplingen ska få många svenskar att köpa champagnen. Namnet Hatt et Söner är onekligen lustigt och flaskarna har fått ett kitschigt utseende. Tankarna går till Armand de Brignac (”Ace of Spades”) som lanserades för ett par år sedan, där en medioker champagne fick ett nytt namn och ny förpackning och nu säljs till extrema överpriser.

Det pågår just nu en intensiv marknadsföringskampanj för Hatt et Söner med helsidesreportage i Dagens Industri och (snart) artikel i Livets Goda. Dessutom samarbetar Hatt et Söner med Rotary och åker runt på olika Rotaryklubbar och håller föreläsningar. Av döma av uppmärksamheten hittills har kampanjen varit mycket framgångsrik.

Som jag skrev härom dagen kom Hatt et Hatt et Söners ”prestigechampagne”, Hatt et Söner Le Grand-Père 2004, klart sist i en blindprovning mot sju billigare champagner. Att ta 899 kronor för en så dålig champagne är rena lurendrejeriet. Normalt kostar årgångschampagner från odlare någonstans kring 250-400 kr men Hatt et Söner har alltså lagt sig mer än 100% över det. Dessutom är Hatt et Söner Grand-Père en högst medioker champagne som jag inte skulle betala 250 kr för. Det finns ytterligare tre viner från Hatt et Söner på Systembolaget och de kostar mellan 349 kr och 399 kr men jag misstänker att de är precis lika överprisade. Alla de vinerna producerades under François Vallois-tiden och jag kan bara konstatera att det enklaste vinet från François Vallois kostar 14,20 Euro (121 kr) på plats i Champagne.

Det kom för övrigt en komisk pressrelease från Hatt et Söner för ett par veckor sedan där de berättade att de vid 2012 års skörd (den första under nya ägarna) haft betydligt högre skördeuttag, 12.000 kg per hektar, än de flesta andra odlare och därför kan få ”ut mer vin på den första pressningen och kan fortsätta hålla en mycket hög kvalitet”. Höga skördeuttag brukar normalt betyda lägre kvalitet, så för alla som bryr sig om innehållet i flaskor vill jag utfärda en varning: Köp inte Hatt et Söner.

söndag 11 november 2012

Härlig provning av mogen prestigechampagne

Igår eftermiddag var jag på en mycket trevlig provning av mogen prestigechampagne på Grappe, i regi av Johan Tidelius.

I provningen ingick åtta champagner från 1988, 1989 och 1990, 20-25 års ålder är en ålder då många bra champagner fått en härlig mognad. Provningen började med en bonusflaska, en Piper-Heidsieck Cuvée Florence-Louis 1964, ett prestigevin från Piper-Heidsieck som bara gjordes mellan 1961 och 1975. Jag har bara provat en årgång av det här vinet förut, 1973, och det är en av de bästa champagner jag druckit. Den här flaskan hade börjat läcka i Tidelius vinkällare och säkert tappat 1,5 deciliter och det var tveksamt om vinet ”överlevt”. Lite Krugtoner på näsan, rökig, stor smak, sherry. Tyvärr en vademecumbeska som stör i eftersmaken men doften var helt underbar.

Sedan provade vi i tur och ordning Sugot Feneuil Special Club 1988, Taittinger Comtes de Champagne 1988, Heidsieck & Monopole Diamant Bleu 1989, Krug 1989, Philipponnat Clos de Goisses 1989, Billecart-Salmon Cuvée Nicolas-François 1990, Bollinger Vieilles Vignes Françaises 1990 och Selosse 1990.


Heidsieck & Monopole Diamant Bleu 1989 var tyvärr korkdefekt men övriga viner var mycket intressanta. Kvällens klara vinnare var Selosse 1990, vilket vin! Typisk Selossenäsa, fin syra och bra mousse, packat med exotiska frukter men inte så där oxidativt som Selosse ofta är, oändlig eftersmak. Ett fantastiskt vin, det bästa årgångsvinet jag provat från Selosse.

Jag måste också nämna Bollinger VVF som jag provade för första gången. Det här vinet görs från Pinot Noir från tre små inhängnade vingårdar, två i Aÿ och en i Bouzy, som är de enda vingårdar i Champagne som klarade sig från angrepp av vinlusen (phylloxera) som härjade i Frankrike i slutet på 1800-talet. Bollinger använder dessutom gamla metoder för att framställa det här vinet så det här ger en indikation på hur champagne smakade på 1800-talet. Ett mycket spännande vin. För några år sedan blev förresten en av de tre vingårdarna angripen av phylloxera och förstördes helt så produktionen kommer snart att bli ännu mindre. Bollinger VVF 1990 har en kraft och struktur som får tankarna att gå till röd bourgogne snarare än champagne. Vinet hade antagligen vunnit en hel del på luftning men var mycket bra redan nu.

Jag lovade en läsare tidigare i veckan att rangordna vinerna i veckans provningar och här är min ranking från igår:

1. Selosse 1990
2. Bollinger Vieilles Vignes Françaises 1990
3. Billecart-Salmon Cuvée Nicolas-François 1990
4. Philipponnat Clos de Goisses 1989
5. Taittinger Comtes de Champagne 1988
6. Krug 1989
7. Sugot-Feneuil Special Club 1988

(Heidsieck & Monopole Diamant Bleu 1989 var defekt och kan inte bedömas.)





fredag 9 november 2012

Stark köprekommendation för De Saint Gall 2004

I den stora blanc de blancs 2004-provningen härom dagen blev De Saint Gall 2004 kvällens vinnare. Det var dessutom i tufft sällskap mot högt ansedda blanc de blancs som Pierre Peters Cuvée Spéciale och Diebolt-Vallois Fleur de Passion som båda kostar ungefär dubbelt så mycket.

För ungefär ett år sedan skrev jag ett inlägg om de bästa champagnerna på Systembolaget för under 300 kronor. Då hade jag inte provat De Saint Gall 2004. Därför vill jag lyfta fram den nu. Den är Systembolagets klart främsta champagne under 300 kr!

Kanske kan vara en bra Fars dag-present att ge bort på söndag?

torsdag 8 november 2012

Oväntad vinnare i blanc de blancs-provningen

Igår var jag på Grappe för att prova åtta blanc de blancs från 2004 halvblint tillsammans med sex andra vana champagneprovare. De åtta vinerna vi provade var (i fallande prisordning):

Hatt et Söner Le Grand-Père 2004 (899 kr)
Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2004 (750 kr)
Deutz blanc de blancs 2004 (525 kr)
Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2004 (525 kr)
Guy Charlemagne Mesnillésime 2004 (399 kr)
David Leclapart l'Amateur 2004 (395 kr)
André Jacquart Millésime Experience 2004 (389 kr)
De Saint Gall Blanc de Blancs 2004 (299 kr)

(Priserna inom parentes är i några fall cirkapriser – Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2004 är till exempel inte släppt i Sverige än.)

Vi drack Mumm de Cramant som fördrink (en mycket bra non-vintage blanc de blancs som tyvärr är lite dyr i Sverige) medan Grappes sommelierer hällde upp de åtta 2004:orna i för oss okänd ordning. Det kan vara bra att kalibrera doft- och smaksinnet lite inför en blindprovning.

Själva provningen genomfördes sedan under koncentrerad tystnad. Det var väldigt intressant att jämföra de olika vinerna. Trots att alla är från samma årgång och innehåller 100% Chardonnay var skillnaderna stora både i doft och smak. Vi jämförde anteckningar och röstade fram vinnare och förlorare innan vi fick veta i vilken ordning champagnerna var upphällda.


Tre viner utkristalliserades sig som klara vinnare: De Saint Gall, André Jacquart och Pierre Peters. Min vinnare var André Jacquart, ett väldigt elegant vin med en massa exotisk frukt. Min tvåa var De Saint Gall som doftade nötter och fick tankarna att gå till en riktigt bra blanc de blancs från Mesnil, men det visade sig alltså vara ett billigt kooperativvin. Ett väldigt bra kooperativ men ändå. Helt otroligt! I den sammanräknade rangordningen vann De Saint Gall hela provningen. Den här champagnen för 299 kr är med andra ord ett fynd! Den finns dessutom i lager på 49 Systembolagsbutiker runt om i Sverige så den är inte svår att få tag på heller.

Provningens klara förlorare var Hatt et Söners ”prestigevin”. En riktig dålig champagne och 899 kronor är hutlöst dyrt – jag skulle inte ge 250 kr för den. Fem av sju provare hade den som sämsta vin, jag hade den som näst sämst. Själv hade jag Leclapart l'Amateur som sämst men men det är mest för att jag inte gillar stilen. Leclaparts toppvin l'Apôtre är väldigt bra men jag jag tycker inte att l'Amateur är tillräckligt bra för att klara att vara non-dosage.

För mig hade provningen tre klara vinnare som var svåra att rangordna sinsemellan och tre klara förlorare. Här är min rangordning av alla vinerna:

1. André Jacquart 2004
2. De Saint Gall Blanc de Blancs 2004
3. Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2004
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
4. Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2004
5. Deutz blanc de blancs 2004
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
6. Guy Charlemagne Mesnillésime 2004
7. Hatt et Söner 2004
8. David Leclapart l'Amateur 2004

Jag ska också säga att Leclapart kom på fjärde plats i vår gemensamma sammanställning. Tre provare hade med den i sin topp-3 på andra/tredje plats.

En väldigt intressant provning med en oväntad vinnare!

tisdag 6 november 2012

Dom Pérignon David Lynch Edition

Både Dom Pérignon 2000 och 2002 finns som Andy Warhol Edition. De är mycket snygga, särskilt om man har alla sex färgerna och ställer dem tillsammans. Här är en bild på tre av dem:

Vi såg också på senaste vinauktionen att andrahandsvärdet på de här flaskorna är högt.

Nu släpps Dom Pérignon 2003 i en David Lynch Edition. Förra året gjorde han en reklamkampanj för Dom Pérignon och nu kommer hans egen design av kartong och flaska i begränsad upplaga. Jag vet inte om den kommer att släppas i Sverige men den finns bland annat hos Farr Vintners för ungefär 1000 kr/flaskan inklusive skatt, bara marginellt dyrare än vanliga flaskan. Jag har inte sett den i verkligheten än men den ser mycket läcker ut på bilderna:




Spännande provningar att se fram emot

Den här veckan ska jag på två spännande champagneprovningar. I morgon ska jag på en blanc de blancs 2004-provning där följande champagner ingår:

Guy Charlemagne 2004
De Saint Gall 2004
Deutz blanc de blancs 2004
Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2004
Hatt et Söner Le Grand-Père Prestige 2004
Andre Jacquart 2004
David Leclapart l'Artiste 2004
Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2004

Provningen blir halvblind (dvs vi vet vilka champagner som ingår men inte vilka som finns i vilket glas) och det ska bli mycket spännande att se hur de här står sig mot varandra. De ligger i prisintervallet 400-900 kr och alla utom Hatt et Söner (som för övrigt är dyrast i gänget) föregås av mycket gott rykte. Det var just det märkligt höga priset på Hatt et Söner 2004 som gjorde att den här provningen organiserades. Jag tror inte att Hatt et Söner kommer att ha en chans mot ovanstående gäng men blir gärna motbevisad i morgon.

På lördag ska jag på en provning av champagner från 1988, 1989 och 1990:

Krug 1989
Bollinger Vieilles Vignes Francaises 1990
Selosse 1990
Philipponnat Clos de Goisses 1989
Taittinger Comtes de Champagne 1988
Heidsieck & Monopole Diamant Bleu 1989
Sugot Feneuil Special Club 1988
Billecart-Salmon 1990

Bättre än så här blir det knappast och det blir dessutom premiär för Bollinger VVF för min del. Mycket spännande!

Jag återkommer med rapporter.

måndag 5 november 2012

Champagne och ost

Champagne med sin höga syra passar utmärkt till fet mat vilket foie gras är ett utmärkt exempel på, men hur är det med ost? Till en klassisk ostbricka är champagne inte att rekommendera men det finns ett par ostar som passar alldeles utmärkt till champagne. Bäst tycker jag är Brillat-Savarin, en extra fet släkting till brie som görs i Normandie och Bourgogne.


Annars kan hårdostar som parmesan och comté fungera också, men då ska det helst vara till en lite kraftigare champagne.

fredag 2 november 2012

Restaurangtips önskas

I dag bestämde jag och en god vän att vi ska gå ut och äta middag i morgon (lördag) och det är inte särskilt lätt att få bord. Jag har provat Ekstedt och Pubologi utan framgång men ny tryter fantasin. Jag är ute efter en restaurang med bra kött, eller rentav lyxhamburgare, och gärna bra ölutbud. För en gångs skull är jag mer sugen på öl än på vin.

Tips, någon?

onsdag 31 oktober 2012

Speceriet håller stilen

Av någon anledning har jag inte ätit på Speceriet på hela hösten, men i fredags var jag där igen. Jag kan bara konstatera att de håller stilen och den enda lunchöppna restaurang som kan konkurrera i hela Stockholm är Mathias Dahlgren Matbaren. Jag åt en torskrätt med hasselnötter som var helt underbar medan min fru tog dagens lunch vilket var en kötträtt med potatispuré. Vi passade naturligtvis också på att köpa med oss deras underbara formbröd.

Speceriet är inte anpassat för affärsluncher eftersom man sitter väldigt tätt bredvid andra gäster men för oss ”foodies” är det fantastiskt att kunna äta så bra mat till lunch så löjligt billigt (dagens lunch för 135 kr, take away för 95 kr). Det blir återbesök snart, kanske ett kvällsbesök till och med.

tisdag 30 oktober 2012

Fleur de Passion till fyndpris i novembersläppet

På torsdag släpper Systembolaget sju champagner i sitt tillfälliga sortiment, vilket betyder att de kommer att finnas i ett 40-tal butiker runt om i landet. De kan också beställas på webben. Klarast lysande stjärnan i det här släppet är Fleur de Passion 2005 som släpps för 599 kr, ett mycket lågt pris för en så här bra champagne.

Diebolt-Vallios är en av Champagnes allra främsta odlare och Fleur de Passion är hans främsta vin. Det är en blanc de blancs på druvor från de bästa lägena i Cramant, enbart från gamla stockar. Varje vingårdsläge vinifieras för sig och lagras på ekfat, och malolaktisk jäsning undviks. Produktionen är liten (3000 flaskor har jag för mig, men jag är inte säker), det är en väldigt ambitiös champagne och resultatet är strålande. Jag har inte provat någon svag årgång än. 2005 var ett lite knepigt år, framför allt för Pinotdruvorna, men många lyckades bra med Chardonnay så jag är säker på att det blir ytterligare en bra årgång av Fleur de Passion. Fleur de Passion 2004 kostade 749 kr på Systembolaget vilket var ett fullt rimligt pris, men 599 kr för 2005:an får ses som rena fyndet!

Av övriga nyheter är Roederers standard-vintage alltid ett säkert kort, också till ett rimligt pris (439 kr).

fredag 26 oktober 2012

Champagnens dag

Enligt flera av de champagnehus jag följer på Facebook är det Champagnens dag idag. Det var en nyhet för mig – själv behöver jag inga ursäkter för att dricka champagne. Jag brukar ibland avfärda sådana här dagar som kommersiella påhitt men i det här fallet är det uppenbart för ett gott syfte.

Skål och ha en trevlig helg!

torsdag 25 oktober 2012

Galna priser på auktionen

På vinauktionen i måndags var det flera objekt som gick till skyhöga överpriser. Det extrema exemplet var en Dom Pérignon 1964 som gick för 18.500 kr plus avgifter, dvs totalt cirka 22.500 kr. Detta för en flaska med italiensk etikett där historiken är okänd. Helt obegripligt. Risken är stor att flaskan är för varmt lagrad och helt odrickbar. För köparens skull håller jag tummarna för att den är i bra skick. Den anses av Juhlin vara en av de allra bästa årgångarna som gjorts av Dom Pérignon, och jag har själv haft förmånen att prova den en gång. ”Lite bränd i stilen, kola, blodgrape, fin syra” står det i mina provningsanteckningar.

Jag var själv med och bjöd på Winston Churchill 1985 och ledde med bara några minuter kvar men sedan klev flera budgivare in. Den gick till slut för 3200 kr plus avgifter, ett helt rimligt pris.

Tekniska problem med webblanseringen

Dagnes webblansering (som jag skrev om härom dagen) blev inställd på grund av tekniska problem hos Systembolaget. Det ser ut att bli ett nytt försök på tisdag.

måndag 22 oktober 2012

Bordeauxviner till överpris på torsdagens webblansering

Systembolagets webblanseringar har lite mystik över sig för ofta kan man göra riktiga klipp. I september kunde en lycklig vinnare köpa en flaska Romanée-Conti 2006 ungefär 50.000 kr under marknadspris. Det var ett extremfall men det är inte ovanligt med rejäla underpriser.

Av någon anledning gäller det här inte Bordeauxviner. På torsdags släpps fyra stycken Bordeauxviner från 2009, bland annat Château Lafite-Rothschild och Château Margaux, två av de fyra klassiska slott som varit klassade som Premier Grand Cru sedan 1855. Det är givetvis väldigt spännande viner och det släpps nu 24 vardera av de här på torsdag. Dock ligger priserna 25% respektive 14% över marknadspris ute i Europa så det borde inte bli någon huggsexa den här gången.

Om en knapp timme börjar förresten vinauktionen. Lycka till, ni som köper/säljer!

fredag 19 oktober 2012

Låt mat kosta pengar

Apropå veckans nyhet om att fläskfilé färgats och sålts som oxfilé till svenska matgrossister kan jag bara hålla med Svenska Dagbladets utmärkte matskribent Mats-Eric Nilsson att man får vad man betalar för i mataffären. Är köttet billigt är det antagligen inte särskilt bra. Det gäller de flesta matvaror.

Det omvända, att höga matpriser betyder hög kvalitet, gäller kanske inte alltid men väldigt ofta. När det gäller färskvaror som kött, fisk och bröd betalar jag gärna (alltid) extra för att få hög kvalitet, och jag handlar helst från specialbutiker. För mig är det värt det.

Mängder av champagne på nästa veckas vinauktion

På måndag är det dags för en ny vinauktion i regi Systembolaget/Stadsauktion och den startar med hela 51 poster champagne. Det är nog rekord. Jag tänker inte gå igenom hela listan men här är ett urval av några intressanta poster:

Jacques Selosse Extra Brut
Numera heter det här vinet Version Originale och det är en mycket ovanlig champagne som Selosse, Champagnes främste odlare, bara gör cirka 3600 flaskor per år av. Jag tycker att utropspriset är lågt. En så här bra champagne med lite flaskmognad kan vara hur bra som helst.

Winston Churchill 1985
Winston Churchill är alltid bra men just 1985 brukar rankas som en av de allra bästa årgångarna. Om den går att få runt utropspris så tycker jag att det är bra köp.

Dom Pérignon 1985
En mycket bra årgång av Dompa också. Jag skulle dock betala mer för Winston Churchill så här skulle jag inte gå över utropspriset.

Billecart-Salmon Grande Cuvée 1990
Jag är generellt lite skeptisk till 1990:or men Billecart-Salmon Grande Cuvée är ett undantag. En av mina absoluta favoritchampagner. Den är generellt bättre än både Dom Pérignon och Cristal men är billigare. Utropspriset här är rena fyndpriset!

Winston Churchill 1996 och 1998
Winston Churchill 1996 är en av de allra bästa 1996:orna (90-talets bästa årgång) och 1998 är också mycket bra. En trevlig kombination.

Om någon går i köptankar kring någon annan champagne på auktionen och vill fråga om råd så är det bara att ställa en fråga i kommentarsfältet så lovar jag att svara.

torsdag 18 oktober 2012

Ciudad Condal, en tapasrestaurang jag återvänder till

Jag har varit i Barcelona i ett par dagar och en av mina absoluta favoritrestauranger ligger här. Det är Ciudad Condal (eller Ciutat Comtal på katalanska), en tapasrestaurang inte långt ifrån Plaça de Catalunya.



Det finns många turistfällor i Barcelona och på ytan kan Ciudad Condal uppfattas som en sådan – den är också med i otaliga guider. På Tripadvisor är den rankad som 18:e bästa restaurang i Barcelona av 3800 restauranger! Det är mycket turister men det är också mycket katalaner och det är en extremt populär restaurang. Bli inte avskräckt om det är så mycket folk att det knappt går att komma in (vilket är normalfallet från klockan nio på kvällen och framåt). Det är bara att skriva upp sig på väntelistan och vänta i baren. Man behöver sällan vänta i mer än en halvtimme på ett bord och dessutom är baren riktigt trevlig. Om man får en stol kan man även välja att sitta och äta i baren.
Servicen är bra och maten är fantastisk, vilka sorts tapas man än tycker om. Min absoluta favorit är laxen på en liten bit bröd, men jag också varmt rekommendera jamón ibérico, minihamburgarna och vegatariska tapas som sparris och champinjoner stekta i vitlök. Allt är bra.

Det har blivit tre besök under de senaste tre dagarna för min del.

onsdag 17 oktober 2012

En vertikalprovning av Krug Grande Cuvée och Krug Rosé

Krug är världens främsta champagnehus som jag skrivit om tidigare. Krug ”ingångsvin” heter Krug Grande Cuvée och är en non-vintage men det är en mycket ambitiös non-vintage som innehåller drygt tio olika årgångar och Krug föredrar att kalla den för en multi-vintage.

Krug Grande Cuvée är en av världens bästa champagner och i lördags hade jag förmånen att vara med på en provning av en rad Krug Grande Cuvée med olika ålder samt Krug Rosé med olika ålder. Eftersom både de här vinerna är non-vintage så är det svårt att veta exakt hur gamla de är men till den här provningen fanns alla etiketter som Krug någonsin använt representerade, dessutom två på magnum, samt en Krug Private Cuvée, föregångaren till Grande Cuvée. Utifrån etiketterna kunde vi ge kvalificerade gissningar på åldern.

Som champagneälskare blev jag nästan rörd bara av att se flaskorna uppställda före provningen:








































Alldeles nyligen har Krug bytt etikett på både Grande Cuvéen och Rosén och de har då också lagt till ID-koder på flaskorna. Som jag skrev om för några veckor sedan kan man få reda på degorgeringsdatum, basårgång och lite mer. Vi vet därför att den första Grande Cuvéen vi provade är baserad på 2004 års årgång och innehåller tolv årgångar varav den äldsta är från 1990. Informationen om den första rosén är inte lika utförlig, det enda vi fick veta är att den degorgerades 2010.

Vinnare i provningen blev magnumbuteljerna. Återigen visar det sig att magnum är den optimala storleken på en champagneflaska, inte bara för lagringspotential utan även som ung. Min vinnare var den äldre magnum-Grande Cuvéen (flaskan till vänster på bilden längst ner).

Det var en sagolik provning.

tisdag 16 oktober 2012

Är Bollinger James Bond 002 for 007 en bra investering?

Jag fick en bra fråga från en läsare igår kväll som jag tänkte försöka besvara i det här inlägget. Frågan gällde om Bollinger James Bond 002 for 007 är en bra investering eller inte. Bollinger har gjort en specialetikett och -kartong till 30.000 flaskor av Grande Année 2002 för att fira att det är 50 år sedan den första James Bond-filmen kom.


Bollinger har varit James Bonds favoritchampagne i alla filmer sedan Live and Let Die 1973 (i de tidigare filmerna drack han Dom Pérignon). Det är inte första gången Bollinger släpper en James Bond-upplaga av Grande Année; för ett par år sedan släpptes den här exklusiva förpackningen till Grande Année 1999:


Den kostade ungefär 50.000 kr, har jag för mig, och släpptes i en mycket liten upplaga. Jag hade gärna haft en sådan som prydnad i min vinkällare men jag har varken en så stor vinkällare eller så mycket pengar över.

Den senaste specialutgåvan är betydligt billigare (1249 kr i Sverige, cirka 100 pund i England) och får väl mer ses som en konkurrent till Dom Pérignon Andy Warhol Edition. Vad tror jag då om prisutvecklingen? Till att börja med så är 2002 en väldigt bra årgång av Grand Année, den klart bästa sedan 1996. När jag investerar i champagne köper jag bara toppårgångar. Förpackningen gör den lite mer exklusiv men det handlar fortfarande om en upplaga på 30.000 flaskor så det är inte något skilling banco precis. Jag tror att den kommer att kosta lite mer än vanliga Grande Année i framtiden (också) men jag tror inte på någon accelerande ökning jämfört med Grand Année. Själv har jag investerat i vanliga Grande Année 2002 i stället.

fredag 12 oktober 2012

La Grande Dame 2004 provad

Äntligen fick jag igår ändan ur vagnen och provade Veuve Clicquot La Grande Dame 2004. Det här är den senaste årgången av Grande Dame och den första sedan 1998. Märkligt nog hoppade Veuve Clicquot över utmärkta årgången 2002 för sin prestigecuvée, enligt rykten på grund av ett alltför stort lager av Grande Dame 1998, och det förklarar varför Veuve Clicquots vanliga årgångsvin från 2002 var så bra.

Första årgången av Grande Dame var 1962 men mellan 1962 och 2004 har bara 19 årgångar släppts, vilket kan jämföras med Dom Pérignon (25 hittills, blir 26 när de släpper sin 2004:a), Krug (19 hittills, blir 21 om de släpper en 2002:a och 2004:a) och Cristal (31). Veuve Clicquot är alltså mer restriktiva än de flesta med sitt prestigevin och det är därför extra spännande att prova en ny årgång.

När Grande Dame 1998 släpptes tyckte jag att den var sluten och (alltför) ung och senast när jag provade den för två år sedan var den fortfarande så. 2004:an, däremot, är mycket charmigare som ung. Härligt öppen med massor av frukt och syra och en gräddighet som får tankarna att gå till Chardonnay från Cramant. Om jag ska säga något negativt så är den lite lätt i eftersmaken men det är något som lite mognad kan komma att råda bot på. En väldigt bra årgång av Grande Dame.

torsdag 11 oktober 2012

Skön långhelg på västkusten

Jag har just nu en underbar utsikt från mina svärföräldrars hus i Fjällbacka. Solen skiner och havet ligger nästan spegelblankt. Det har varit en kall natt med minusgrader och luften är riktigt krispig. Jag har tre kvällar framför mig med bra viner här på västkusten. I kväll ska jag och min fru bjuda på middag och jag kommer att bjuda på Grande Dame 2004 (det ska bli spännande - det är första gången jag provar den årgången) och sedan Guigal Côte Rotie Brune et Blonde 2006, Guigals ingångsvin.

I morgon bjuder svärföräldrarna på hemkokt hummer och champagne och på lördag åker jag ner till Göteborg för höstens mest spännande champagneprovning för min del. En provning av en rad Krug Grande Cuvée och Krug Rosé med olika ålder där alla olika etiketter som Krug använt finns representerade.


Jag återkommer med rapporter.

onsdag 10 oktober 2012

D.O.C. imponerar

Restaurang D.O.C. som tidigare hette Divino tillhör det absoluta toppskiktet av Stockholms restauranger. Kvaliteten på maten och servicen ligger mycket nära Michelinkrogarna men priserna är nästan löjligt låga, förrätter för cirka 150 kr och varmrätter runt 275 kr. Lägg till det en imponerande vinlista med rimliga påslag.

Jag var där med min fru igår för att fira en lyckad lägenhetsförsäljning och vi blev så imponerade att vi bestämde för att göra ett återbesök mycket snart, antagligen redan inom två veckor. Vi gjorde ett spontanbesök efter att vår son lyckosamt somnat i barnvagnen när vi gick hem från kontraktsskrivningen och nöjde oss med en antipasti och en primi piatti. Jag antar att en italiensk man skulle fnysa åt att vi åt så lite men vi blev lagom mätta.

Till antipasti tog vi en prosciutto di sauris 18 mesi med semibakade fikon och sötsalta valnötter. En underbar förrätt. Jag hade gärna druckit champagne men min fru insisterade på rödvin och vi tog in en flaska Fattoria La Massa Giorgio Primo 2008 på rekommendation av den mycket trevlige sommelieren. Den kostade 1300 kr vilket är mycket rimligt för ett vin som kostar minst 600 kr i butik i Italien. Ett bra Toscanavin gjort på Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot. Ungt men trevligt att dricka redan nu. Jag måste också berömma den tjocka och trevliga vinlistan med kartor och texter om olika vinregioner. Det är nästan så att jag borde gå dit ensam någon gång för att sitta och läsa vinlistan i lugn och ro.

Till ”huvudrätt” åt vi maccheroni med halstrade pilgrimsmusslor, tryffel och citron. Perfekt krämig pasta och härliga smaker. Det här är en rätt som jag kommer att vilja ha igen.

Efter den här lätta tvårättersmiddagen fanns det utrymme för efterrätt och det är jag glad för. Vi delade på en nocciole e mela, en terrine och sorbet på äpplen  med nougatmousse, saltkola, hasselnöt och Amedeichoklad. Perfekta smaker ihop och mycket snyggt presenterad – en efterrätt som vilken Michelinkrog som helst hade varit stolt över.

tisdag 9 oktober 2012

Blandade intryck av Zink Grill

Jag åt lunch på Zink Grill på Biblioteksgatan igår med min fru och fick, precis som flera gånger förr, lite blandade intryck. Det är en charmig restaurang med bra stämning och snygg inredning men matoset från köket ligger tungt över lokalen. Maten är bra men servicen är allt annat än vänlig. Vill man vara snäll kan man säga att den är sur men lite charmig, på franskt vis. Vi kom dit strax efter klockan ett och restaurangen var bara halvfull men trots det tog det flera minuter innan någon ur personalen ens gav oss en blick. Hade jag inte vetat att maten är så bra hade jag normalt vänt på klacken och gått någon annanstans.

Jag tog min Zink Grill-favorit: salsiccia med bönor, fond och parmesan. Jag vet inte om de ändrat rätten sedan sist för jag minns inte att bönorna simmade i fond som de gjorde igår:


Det var för mycket fond och såg nästan ut som en soppa. Dock var det lika gott som alltid, och min frus hamburgare såg också mycket bra ut.

Ett ställe jag rekommenderar men räkna inte med några leenden från personalen.

fredag 5 oktober 2012

Frantzén-Lindeberg hyllad i SvD idag

Jag kan bara instämma i SvD:s hyllningar av Frantzén-Lindeberg idag. Jag har varit där två gånger och det är Stockholm klart främsta restaurang och jag håller tummarna för att de får sin tredje stjärna i vår.

Champagne som bröllopspresent

Jag gick förbi Systembolaget Passagen (vid NK) idag på lunchen och råkade höra ett par kunder som bad om hjälp med att välja champagner till en bröllopspresent. Upplägget var att det gifta paret skulle få fem flaskor, en för deras 1-årsjubileum, ett för deras 2-årsjubileum, osv. En mycket trevlig idé och jag spetsade givetvis öronen för att höra vad personalen rekommenderade. Passagen är Stockholms främsta vinkällarbutik och har betydligt mer kunnig personal än en vanlig Systembolagsbutik. De fick hyggliga tips – det viktigaste tipset är att man kan välja nästan vilken champagne som helst i Systembolagets utbud. Fem år är inte lång tid för en champagne. Däremot avrådde de från utmärkta Orpale 1998 för att den råkar vara äldst i utbudet av årgångschampagne. Det var ett märkligt råd – även den både klarar och mår bra av fem års lagring. Ännu märkligare var att det låg en flaska Laurent-Perrier 2002 i varukorgen men inte någon Pol Roger 2002 som kostar lika mycket... Pol Roger är flera klasser bättre än Laurent-Perrier.

Jag var nära att hoppa in och ge mina egna rekommendationer men avstod. Vad skulle jag ha rekommenderat då? Det finns 27 olika champagner i prisintervallet 400-1200 kronor på Passagen. Av dessa skulle jag ha rekommenderat:

5-årsjubileum: Winston Churchill 1999 (1090 kr)
4-årsjubileum: Bollinger La Grande Année 2002 (849 kr)
3-årsjubileum: Pol Roger 2002 (448 kr)
2-årsjubileum: Orpale 1998 (650 kr)
1-årsjubileum: Gosset Grand Rosé (459 kr)

onsdag 3 oktober 2012

Selosse Contraste på Mathias Dahlgren

Igår var jag och min fru på Mathias Dahlgren Matbaren igen. Vi var så nöjda efter besöket i juni och nu när jag varit bortrest så länge så ville vi gå ut och äta på en riktigt bra restaurang tillsammans.

Jag var dessutom sugen på att dricka någon riktigt bra champagne men när jag ögnade igenom vinlistan blev jag närmast chockad över priserna. Visst, Mathias Dahlgren är ökänd för sina hutlösa vinpriser men jag förstår faktiskt inte hur man kan ta över 4000 kr för en flaska Dom Pérignon 2002. Med den fantastiska mat som serveras borde man vilja att gästerna avnjöt den tillsammans med bra viner, men om man ska ha ett påslag på över 3000 kr för en flaska bra vin och 500 kr för en flaska dåligt vin så kommer kunderna i hög utsträckning att sitta där och dricka skräpviner. Jag förstår att det är dyrt att hålla ett stort lager och lagra viner, men en ung champagne som Dompa 2002? Nej, jag förstår inte.

Jag hade nästan bestämt mig för att dricka öl (för bra öl ligger påslaget på bara 50 kr/flaska) när jag upptäckte Jacques Selosse Contraste i vinlistan för rimliga 2690 kr ändrade jag mig. Contraste är en mycket ovanlig champagne, en blanc de noirs (100% Pinot Noir från Aÿ) som inte görs längre – den har numera ersätts av La Côte Faron som ingår i en serie vingårdsviner (se mina provningsanteckningar från i våras).



Det visade sig vara näst sista ”årgången” av Contraste, en blandning av druvor från 2002 och 2003. Degorgeringsdatum december 2008. Vilket vin! En av de bästa Selosse jag druckit och det betyder att det också är en av de bästa champagner jag druckit överhuvudtaget. Mörk i färgen, oxidativ och kraftig. Den passade utmärkt till kroketter med skogssvamp och sedan en cheeseburgare på svensk wagyu med gruyereost. Jag avstod efterrätt för att kunna sitta och njuta av champagnen – min fru är ju gravid så jag fick nästan hela flaskan för mig själv.

måndag 1 oktober 2012

Arton nya champagner släpps på Systembolaget idag

Jag vill börja med att be om ursäkt för stiltjen här på bloggen. En intensiv jobbresa till Seoul och  Manila har gjort att bloggen fått vila lite.

I dag släpps arton nya champagner på Systembolaget, tre i ordinarie sortimentet, fyra i det tillfälliga sortimentet och elva i beställningssortimentet. En stor dag för oss champagneälskare med andra ord.

Mest intressanta är de fyra champagnerna som släpps i det tillfälliga sortimentet:
Bollinger GA Rosé 2004
Egly-Ouriet 2002
Egly-Ouriet Brut Tradition
Gosset 2000

Bollinger är ett av de allra främsta champagnehusen. Jag är inte särskilt imponerad av deras non-vintage rosé som lanserades för ett par år sedan men deras årgångsrosé är mycket pålitlig. Jag har inte provat 2004:an än men vågar ändå rekommendera köp.

Egly-Ouriet är en mycket bra odlare från Ambonnay känd för sina Pinot Noir-dominerade champagner. I synnerhet årgångsvinet brukar vara riktigt bra.

Gosset är ett mycket bra hus men efter av ha provat 1999:an för ett par veckor sedan har jag ganska låga förväntningar på Gosset 2000 men jag kommer givetvis att köpa en flaska och ge den chansen.

tisdag 25 september 2012

Full fart på auktionen

Jag är på resande fot i jobbet och har inte haft tid att skriva på några dagar. Jag åt en fantastisk middag i Seoul i torsdags som jag kommer att återkomma till men först kan jag bara konstatera att det var bra fart på vinauktionen igår. Alla poster som jag tipsade om i förra veckan såldes över utropspris, i flera fall långt över utropspris. En av Dom Pérignon 1985-posterna gick för hela 6600 kr plus avgifter.

Tre flaskor Krug 1990 (som jag inte hade tipsat om) gick för extrempriset 26.000 kr och jag begriper ingenting. Det är mer än tre gånger marknadspriset. Med avgifter kommer de där flaskorna att kosta köparen över 10.000 kr styck. Man kan köpa en hel 6-låda av samma vin för knappt 20.000 kr i England. Det är bara att gratulera säljaren till en strålande affär.

onsdag 19 september 2012

Dags för höstens första vinauktion

På måndag startar höstens första vinauktion i regi av Systembolaget/Auktionsverket och de 39 första auktionsposterna är champagne. Det är en ovanligt stark uppställning med många intressanta objekt, till att börja med några intressanta 80-talare:

Krug Grande Cuvée från 80-talet
Dom Pérignon 1985 (två poster: den här och den här)
Pol Roger P.R. 1988 (två flaskor)

Det är alltid lite av en chanstagning att köpa så här gamla viner på auktion eftersom man inte vet hur de lagrats, men om ovanstående flaskor lagrats bra så kan de vara helt fantastiska. Krug Grande Cuvée från 80-talet är fullt i klass med årgångs-Krug från samma tid, Dom Pérignon 1985 är den bästa årgång av Dompa jag provat och Pol Roger PR 1988 lär vara väldigt bra. Pol Roger PR är ett årgångsvin som låg mellan Winston Churchill och vanliga årgångsvinet i kvalitet, och 1988 var sista årgången av det här vinet. Jag har inte provat 1988:an men Richard Juhlin ger den högre poäng än (utmärkta) Winston Churchill från samma år!

Det finns flera intressanta 90-talare också, till exempel:
Vilmart Coeur de Cuvée 1992 på magnum
Salon 1995 (en flaska eller fyra flaskor)
Winston Churchill 1996 (en låda)
Krug 1996

Vilmart Coeur de Cuvée 1992 är en legendarisk årgång av Coeur de Cuvée och en av de bästa champagner som släpptes från den här årgången. Salon 1995 har kommit lite i skymundan av hajpade Salon 1996, men 1995:an är väldigt bra också och utropspriserna är lockande för båda posterna. Winston Churchill 1996 och Krug 1996 är två av de allra bästa champagnerna från 1996, den bästa årgången efter 1988. När 1996:orna släpptes sa vissa att det var den bästa årgången sedan 1928 men sedan har det visat sig att syran är för hög för enklare årgångschampagner och årgången har därför nedvärderats en aning. Det gäller dock inte toppchampagner som Winston Churchill och Krug.

Lycka till på måndag!

tisdag 18 september 2012

Restaurang Museet imponerar stort

Jag bor mindre än hundra meter från Restaurang Museet men först igår gjorde jag mitt första besök där. Jag hade fått för mig att Museet var en medioker restaurang och enda anledningen till att vi gick dit igår var att vi skulle på bio på Biografen Sture som ligger vägg i vägg med restaurangen.

Vilken glad överraskning jag fick! Utmärkt service, bra meny och riktigt vällagad och god mat. Jag tog en ”24-timmars” grissida med tryffelpotatispuré, smörkokt morot, gräslök och äppelsky och den var helt underbar.




Den här rätten hade till och med varit ett starkt kort på en topprestaurang som Djuret.

Vinutbudet är bra med ovanligt många viner på glas, men jag hade gärna hade sett lite lägre påslag på de bättre vinerna. Jag tycker inte om restauranger som kör med procentuella påslag på vin vilket gör att dyrare viner blir svindyra – det håller oss vinnördar borta. Ett trevligt undantag var Comtes de Champagne 2000 som fanns för 1495 kr per flaska. Just Comtes finns till rimligt pris på många restauranger i Stockholm – det tackar vi för!

Det blir garanterat ett återbesök på Museet snart! Nästa gång ska jag prova förrätt också – det hade vi inte tid med igår.

måndag 17 september 2012

Gosset 1999 provad

Igår provade jag Gosset 1999. Jag har bara provat ett glas på Eriks vinbar förut – det här var första gången jag korkade upp en flaska från min egen källare.

Det finns två champagnehus, Gosset och Ruinart, som gör anspråk på att vara Champagnes äldsta och båda har rätt, på sitt sätt. Gosset har sålt vin sedan 1584 vilket gör Gosset till Champagnes äldsta vinsäljande företag men sålde länge enbart stilla viner. Ruinart grundades 1729 men började direkt att sälja champagne och blev därmed det första champagnehuset.

Nåväl, jag har alltid haft ett gott öga till Gosset, främst tack vare deras utmärkta non-vintage. Både Gosset Grande Réserve och Gosset Rosé håller mycket hög kvalitet och klarar lång lagring i källaren. Däremot blev jag besviken på Gosset 1999. Mycket mogna röda äpplen både i doft och smak men det saknas spänst och den känns lite trött. Den passade i och för sig till mat men jag är tveksam till den här årgången av Gosset – kommer den någonsin att vakna till liv? Mitt intryck är att Gosset lyckas med de bra årgångarna (som 1996, till exempel) men att non-vintage-vinerna annars är att föredra. Om det här stämmer så bör nästa bra årgångsvin från Gosset vara 2002:an.

Jag måste också nämna en av mina favoritchampagner: Gosset Celebris Extra Brut Blanc de Blanc. Det är en multi-vintage champagne och lustigt nog en blanc de blancs (Gosset äger bara Pinot Noir-odlingar men köper uppenbarligen in väldigt bra Chardonnay) som får ligga många år i Gossets källare innan den släpps. Det betyder att den är ”färdiglagrad” och utmärkt att dricka direkt.

Nu när jag letat rätt på länkarna till Systembolaget ser jag att oroväckande många viner från Gosset är slut hos importören Divine. Jag hoppas att det bara är tillfälligt.

fredag 14 september 2012

Krug och deras mystiska ID-koder

Jag är på Heathrow och har precis vandrat förbi champagnehyllorna. Utbudet är väldigt bra: det finns Lanson 1976 och 1982 på magnum, Henriot 1970, Dom Pérignon Rosé 2000, Cristal Rosé 2004, och mycket mer.

Det finns också Krug Grande Cuvée. För ett par år sedan introducerade Krug ID-koder på baksidan av sina Grande Cuvée och som den champagnenörd jag är kastar jag mig över varje flaska Krug Grande Cuvée jag hittar för att se vad den har för ID-kod. De som går att köpa här på Heathrow idag kostar 110 pund (vilket motsvarar 1167 kr vilket är några hundralappar billigare än på Systembolaget). På etiketten på baksidan står en ID-kod: 111011. Om man sedan går till Krugs hemsida och knappar in koden kan man få en del information om cuvéen. Texten är lite säljig men nyckelmeningarna är ”This bottle left the Krug cellars to receive its cork in winter 2010/2011” och ”This bottle is an extraordinary blend of 121 wines from 12 different vintages, the oldest from 1990 and the youngest from 2004.” Det betyder alltså att basvinet är från 2004, att det utöver det innehåller reservvin från 11 olika årgångar ända tillbaka till 1990 och att flaskan är degorgerad i början på 2011. Mycket intressant information.

Man kan tycka att Krug kunde skriva ut det här på etiketterna (som Jacquesson föredömligt gör, till exempel) men det är ändå ett steg i rätt riktning.